28-1-06

Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα και , συχνά , εντυπωσιάζουν . Στην εποχή μας , ο εντυπωσιασμός , είναι η αρετή του πολιτικού .
Δεν έχει σημασία , τι είναι αυτό που λέει , κάποιος , αρκεί αυτό που θα πει και ο τρόπος που θα το πει α << γράψει >> , όπως λένε . Και γύρω από αυτό το σύστημα πολιτικής συμπεριφοράς , έχει αναπτυχθεί ειδικός κλάδος της επικοινωνιολογίας , ως επιστήμης .
Αυτό πού <<φαίνεται >>, λοιπόν , ενδιαφέρει , περισσότερο και , όχι αυτό που << είναι >> κάθε φοά .
Η ουσία , πάει περίπατο .
Το κακό στην περίπτωση αυτή , είναι ότι και η κοινωνία διαπαιδαγωγείται ανάλογα και αυτό είναι το δυσάρεστο και ανησυχητικό .
Κλασσική εφαρμογή αυτού του κανόνα , είναι και η πολυσυζητούμενη πρόταση του κ. πρωθυπουργού για αναθεώρηση του Συντάγματος που , αποτελεί , κορυφαία , πολιτική διαδικασία του Κοινοβουλίου , αφού , αφορά , τον Καταστατικό Χάρτη της Χώρας . Το πλαίσιο , δηλαδή , μέσα στο οποίο , κινείται , λειτουργεί και περιορίζεται ,το πολιτειακό σύστημα .
Το ερώτημα , λοιπόν , είναι , ποιές , είναι , οι σημαντικές μεταρρθμίσεις , που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να προωθήσει , τις οποίες , δεν επιτρέπει το σημερινό Σύνταγμα .
  • Ο χωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία ,
  • Ο τρόπος και η διαδικασία εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας ,
  • Η διεύρυνση του πεδίου λειτουργίς της Αυτοδιοίκησης και η ουσιαστική της θεσμική , οικονομική κατοχύρωση και προστασία, με επαναπροσδιορισμό των συνταγματικών εννοιών , για τις λεγόμενες , κρατικές , λειτουργίες ,
  • Η , περαιτέρω , κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων , απέναντι , στις , σύγχρονες , μορφές κατπάτησής τους , από ό,τι φαίνεται , δεν αποτελούν ζητήματα που θα απασχολήσουν την διαδικασία της Αναθεώρησης .

Απεναντίας , ακούσαμε , να προαναγγέλλεται
  • Η δημιουργία ενός νέου Δικαστηρίου , του Συνταγματικού Δικαστηρίου , γεγονός , πιστεύω , που , θα πρέπει , να κάει τον κάθε δημοκρατικό πολίτη , αυτής της χώρας , να ανησυχεί . Γιατί, ανεξάρτητα , από τις αγαθές προθέσεις και την έξυπνη επιχειρηματολογία , θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης , ότι δημιουργείται ένα Δικαστήριο , το οποίο , και μόνο αυτό , θα έχει την αρμοδιότητα της αυθεντικής ερμηνεία , των συνταγματικών διατάξεων . Και , ότι , το Δικαστήριο αυτό , εφ όσον , θα είναι , υπό τον έλεγχο , της εκτελεστικής εξουσίας , θα της παρέχει την δυνατότητα , να παρακάμπτει << ερμηνευτικές δυσκολίες >>, στο νομοθετικό της έργο. Με λίγα λόγια , περιορίζεται η ασπίδα προστασίας , που παρέχει στον πολίτη , το σημερινό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης .
  • Η άρση , ή , ο περιορισμός , του ασυμβίβαστου , των βουλευτών , με την άσκηση του επαγγέλματός τους .
  • Η περισσότερο εμφανής διατύπωση στην δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων , αφού και με το ισχύον Σύνταγμα αυτή η δυνατότητα υπάρχει .
  • Η ελαστικοποίηση διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την χωροταξία , στα πλαίσια διευκολύνσεων, (είναι εκτίμηση πολλών ) , προς τον επιχειρηματικό τομέα .
  • Με αυτό το περιεχόμενο , ο καθένας , μποεί , να κάνει τις δικές του διαπιστώσεις , για την αναγκαιότητα αυτής της αναθεώρησης.

Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αλλά , είναι φανερό , ότι , επικοινωνιακά , αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης , με την πρότασή του , ο κ. πρωθυπουργός και ο βραδύς , αποσπασματικός και ασυντόνιστος τρόπος , που αντιδρούν , θα πρέπει , αν , μη , τι άλλο , να προβληματίσει τα επιτελεία τους.

Και για το καλό τους , αλλά , και για την ουσία αυτής της διαδικασίας .

Γιάννης Παπατσάκωνας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos