σταματήστε την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου
σταματήστε την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου

Την ώρα που όλοι – και δικαιολογημένα-  είχαμε στραμμένη την προσοχή μας στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους το Ευρωπαϊκό  κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα υπέρ της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, TTIP

που αν εφαρμοσθεί θα έχει πολλαπλάσια καταστροφικές επιπτώσεις από τη συμφωνία που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Και μάλιστα οι επιπτώσεις αυτές θα αφορούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που δίνει το πράσινο φως στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την συμφωνία γνωστή ως TTIP. Μετά από  το  ψήφισμα αυτό οι πολυεθνικές εταιρείες αποκτούν το δικαίωμα να κάνουν στρατηγικά σχέδια και να αρχίσουν πιέσεις προς τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τελικό στόχο να περιορισθούν, έως και να καταργηθούν οι αρμοδιότητες των κοινοβουλίων στην άσκηση πολιτικής. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι πιέσεις που πρόσφατα δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση  θα ωχριούν μπροστά στις πιέσεις που πρόκειται να δεχθούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τα λόμπυ των πολυεθνικών. Δυστυχώς για όλα αυτά τα καταστροφικά σχέδια οι Έλληνες πολίτες είμαστε  ακόμα ελάχιστα ενημερωμένοι.

Η Εναλλακτική Δράση στις 22 Μαΐου παραβρέθηκε με 4 μέλη (Μιχάλης Βώκος, Ευγενία Μαργέτη, Γιώργος Σούλτος και Μάκης Σταύρου) σε κεντρική εκδήλωση με ομιλητές τους Τζον Χίλαρι (Αγγλία), Μίκαελ Εφλερ και Γιούργκεν Μάγερ (Γερμανία), καλούς γνώστες του μέχρι σήμερα γνωστού περιεχομένου της TTIP. Μετά από την εκδήλωση αυτή (την αφίσα της οποίας επισυνάπτουμε), κάναμε μια πρώτη ενημέρωση. Επειδή όμως τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ σοβαρά μετά από την έγκριση του ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενημέρωση και κυρίως δράση. Θα πρέπει να ενημερώσουμε και άλλες συλλογικότητες και κυρίως να συντονισθούμε με πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου το κίνημα ενάντια στην  TTIP έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις

Για περισσότερη ενημέρωση σας επισυνάπτουμε το εξαιρετικό φυλλάδιο που έχει γράψει για την TTIP ο Τζον Χίλαρι, Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του  Νότιχαμ και Eκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης War on Want.

Το φυλλάδιο έχει μεταφρασθεί σε 8 ευρωπαϊκές γλώσσες (Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά,Ισπανικά, Πορτογαλικά, Σλοβενικά και Σουηδικά) και έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Η γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos