από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Το Σάββατο 10 Οκτώβρη 2015 έγινε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά όλων όσων σχεδιάζουν οι πολυεθνικές εναντίον των λαών, με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Μια Χάρτα Απορρύθμισης, Επίθεσης στην Εργασία και κατάλυσης της Δημοκρατίας. 

Συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και διατράνωσαν την αντίθεση τους για όλα όσα σχεδιάζονται και απειλούν την ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας από την ΤΤΙΡ.

Οι 10 απειλές από την ΤΤΙΡ

  1. Απειλή για την δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία.

Το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας, θεσμός που δημιουργείται με βάση την ΤΤΙΡ, υπονομεύει τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία (που την εκχωρήσαμε από το 1ο μνημόνιο), διότι παρέχει το δικαίωμα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς που έχουν ψηφισθεί από τα κοινοβούλια των χωρών.  Ο Μηχανισμός επίλυσης διαφορών ανάμεσα στους επενδυτές και τα κράτη, θεσμός που επίσης δημιουργείται με βάση την ΤΤΙΡ, υπονομεύει την κυριαρχία των κρατών, τα οποία θα υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, εάν οι νόμοι που ψηφίζουν είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Τα Διαιτητικά Δικαστήρια που θα θεσμοθετηθούν είναι διεθνή δικαστήρια που θα αποφασίζουν για τις διαφορές ανάμεσα σε επενδυτές και κράτη και είναι σίγουρο ότι θα υπονομεύεται το θεσπισμένο σύστημα δικαιοσύνης.

  1. Απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες

Η ΤΤΙΡ στοχεύει στην παράδοση των δημοσίων υπηρεσιών σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γιατί τις αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα που αποφέρει κέρδος, με πρώτες κατά σειρά– η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η κοινωνική ασφάλιση, το συνταξιοδοτικό, οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, η διαχείριση του νερού, η ενέργεια.

Καμία απαίτηση τους  (ΒΑΠΕ, ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, παλαιότερα κατάργηση του άρθρου 24 για τα δάση κλπ) δεν είναι τυχαία, ούτε περιστασιακή.  Το 3ο μνημόνιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η βάση αυτής της συμφωνίας.  Η χώρα μας επιλέχτηκε για άλλη μια φορά ως Δούρειος ΄Ιππος για την θέσπιση των μυστικών συμφωνιών των εταιρειών με τις κυβερνήσεις ΕΕ και ΗΠΑ.

  1. Απειλή για τη διατροφική ασφάλεια

Θα επιτραπεί το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων που σήμερα είναι απαγορευμένο στην ΕΕ.

Θα επιτραπεί η παραγωγή μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος από ζώα για τη διατροφή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ορμόνες, όπως και χοιρινού κρέατος του οποίου η επεξεργασία έχει γίνει με χλώριο.  Το ίδιο και με τα πουλερικά, όπως γίνεται στην Αμερική.

Κατάργηση των ετικετών στα προϊόντα, γιατί θα θεωρείται εμπόδιο στην ελεύθερη αγορά.

  1. Απειλή για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια

΄Ενταση για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και πίεση για την   εξόρυξη με υδραυλική ρυγμάτωση, το Fracking

Ξεχνάμε ότι έχει σχέση με μόλυνση περιβάλλοντος και φαινόμενα θερμοκηπίου, αφού θα εισάγονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προϊόντα πετρελαίου που παράγονται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου και περιέχουν 23% περισσότερα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου.

  1. Απειλή για το περιβάλλον και τη γεωργία

Θα περιορισθούν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής και θα χαθούν οι ποικιλίες ΠΟΠ και τα ενδημικά είδη.

Θα χαθεί η οικογενειακή γεωργία-κτηνοτροφία σε όφελος της βιομηχανοποιημένης.

Θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών από την ελεύθερη χρήση χημικών και θα εξαφανιστούν γρήγορα οι παραδοσιακές αγροτικές περιοχές.

  1. Απειλή για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

Ανύπαρκτα τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (ήδη το γνωρίσαμε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων)

Θα κλείσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και αυτό συμβαίνει τώρα) γιατί δεν θα μπορούν να έχουν την ίδια πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης όπως οι πολυεθνικές (και αυτό το γνωρίζουμε με τα capital controls).

Θα επικρατήσει ένα κοινωνικό «ντάμπινγκ», δηλ. το κεφάλαιο θα μπορεί να μεταφέρεται ελεύθερα εκεί όπου θα πετυχαίνει μεγαλύτερα κέρδη και χαμηλότερους μισθούς (και αυτό το βιώνουμε ήδη).

  1. Απειλή για τα προσωπικά δεδομένα

Θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης εκ μέρους των επιχειρήσεων στα προσωπικά δεδομένα και ιδιαίτερα σε πληροφορίες σχετικές με την ιθαγένεια.

Ετοιμάζουν σχέδια ελέγχου της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο με το πρόσχημα αφενός της προστασίας από «πειρατεία» και αφετέρου του κινδύνου που πιθανά διατρέχουν οι επιχειρήσεις.

  1. Απειλή για τα φαρμακευτικά προϊόντα

Υπονομεύεται η ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων με την εισαγωγή νέων χημικών ουσιών με την ενίσχυση της διακίνησης πατενταρισμένων φαρμάκων.

Θα επιβληθεί μυστικότητα στις χημικές αναλύσεις και ως εκ τούτου δεν θα είναι εύκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.

  1. Απειλή για την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Πίεση εκ μέρους των τραπεζών για νέο πλαίσιο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα τους, που επιδιώκεται περισσότερο από Λονδρέζικα λόμπι.

Θα καταργηθεί ο έλεγχος των πληρωμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ τόσο για τα αγαθά όσο και για τις υπηρεσίες, όπως επίσης και των πληρωμών για εισφορές και μερίσματα καθώς και των πληρωμών που αφορούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  1. Απειλή για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ ήταν τελείως μυστικές μέχρις ότου είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές ντοκουμέντων από το wikileaks.

΄Εχουν συμφωνήσει ΗΠΑ και ΕΕ να μην δημοσιευθεί καμία πληροφορία σχετικά με την συμφωνία.

Σιωπή έχουν επιβάλλει και στα κόμματα εκατέρωθεν του Ατλαντικού παρά το γεγονός ότι η συμβολή τους στην ολοκλήρωση της ΤΤΙΡ είναι αδιαμφισβήτητη.

Εάν ρωτάτε τι ψήφισε η Ελλάδα- μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε ΝΑΙ να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ενώ αν ψήφιζε  ΟΧΙ, θα σταματούσαν επιτόπου, γιατί χρειάζεται ομοφωνία.

΄Ένα τέρας απειλεί τις ζωές μας και οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα με όλη μας την δύναμη, εμείς που έχουμε το μεγάλο ΧΡΕΟΣ της τήρησης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες  και στα ελληνικά στο

http//rosalux.gr/publication/diatlantiki-etairiki-shesi-emporioy-kai ependyseon-ttip

Δέσποινα Κουρουπάκη

Μέλος ΕΠΑΜ Πυρήνα Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos