Δημήτρης ΨαρράςΈνα μέγιστης σημασίας θέμα λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικό – οικονομικών ιδιαιτεροτήτων της πατρίδας μας είναι το μέλλον της ενδοχώρας. Όπως έγινε με το ασφαλιστικό και άλλα ζωτικά θέματα στο παρελθόν, κυρίαρχη απόλυτη σιωπή και όταν το πουλάκι έχει πλέον πετάξει τότε όλοι μιλούν. Μεθοδικά ο Καποδίστριας Νο2 ετοιμάζεται να επιβληθεί στους άμοιρους κατοίκους της ενδοχώρας που μετά την μείωση των γεωργικών κτηνοτροφικών εισοδημάτων θα υποστούν και την μείωση εισροής κονδυλίων μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Επιβολή, προερχόμενη από όλα τα κόμματα που ενώ παντού διακηρύσσουν σαν βασικό συστατικό τους την συμμετοχική δημοκρατία στην πράξη εφαρμόζουν την καθεστωτική δημοκρατία.

Ο πολίτης θα ήθελε να τον σεβαστούν ξεκινώντας έγκαιρα τις διεργασίες για ένα κοινά αποδεκτό νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης και όχι να ξοδεύουν τις εργατοώρες τους στην διαμάχη για τον Ζαχόπουλο, θα ήθελε να τους βλέπει συχνά να σαρώνουν την ενδοχώρα και να συζητούν να προτείνουν να συμμετέχουν με λίγα λόγια να κάνουν πολιτική.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Καποδίστρια Νο2, οι περαιτέρω συνενώσεις δήμων, εναντιώνεται στις παραινέσεις-οδηγίες της Ε.Ε. για αποκέντρωση και ενδυνάμωση-ανάδειξη του μικρού ως βασική προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ενώ ο ελληνικός μέσος Όρος δημοτών είναι ψηλότερος του γαλλικού, ενώ η Σλοβενία, με μέγεθος σαν την Μακεδονία διεχωρίσθη σε 12 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ αποσκοπώντας στην καλύτερη απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων ,το ελληνικό κράτος λέγοντας ότι το 4ο ΚΠΣ προορίζεται για την περιφέρεια, πράττει αντιθέτως κάνοντας την δυσκίνητη γραφειοκρατικά και οργανωτικά.
Μπορούν να ενωθούν οι μικροί και οικονομικά υγιείς δήμοι με τους μεγαλύτερους αλλά καταχρεωμένους? Μπορεί να ενωθεί η πεδινή Μεσαρά με τους δήμους του Ψηλορείτη όταν οι μεν και μεγάλοι υπερτερούν από τους δήθεν μικρούς ακόμη και στη στοιχειώδη οργάνωση? Πιστεύετε ότι ένας συνενωμένος δήμος Ηράκλειο-Αρχάνες, προ δεκαετίας, θα είχε αποφέρει το σημερινό κόσμημα των Αρχανών; Σίγουρα οι Αρχάνες σήμερα θα έμοιαζαν με το Ηράκλειο όπως και ότι ο Ζαρός και Γέργερη θα μοιάσουν με τις Μοίρες.
Το μοναδικό θετικό είναι η πιθανή κατάργηση των νομαρχιών όχι γιατί δεν χρειάζονται, το αντίθετο μάλιστα , αλλά αρνούμενες να παίξουν τον θεσμικό και ζωτικότατο ρολό τους, αυτό του συντονιστή –οργανωτή, προσπαθούν και αυτές να <παίξουν παιχνίδι> ,κυνηγώντας την δόξα, επιφέροντας μονό σύγχυση στους πραγματικούς παίχτες ,δηλαδή δήμους και περιφέρειες.
Φυσικά όλα αυτά θα έλειπαν εάν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είχαν καμία εξάρτηση από τα κόμματα και είχαν καταλάβει την δημοτική θέση τους με βάση το έργο τους και όχι τις εσωκομματικές ισορροπίες. Αγρότες, κτηνοτρόφοι κάτοικοι της ενδοχώρας ζητήστε εξηγήσεις από τους πολιτικούς της περιοχής σας έγκαιρα.

Ξέρετε, κάποτε ο βασιλιάς συμπεριφερόταν σαν κράτος, τώρα το κράτος συμπεριφέρεται σαν βασιλιάς.

Ψαρράς Δημήτρης
dimipsra@otenet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos