Νομαρχιακή Κίνηση στο Λασίθι

Λασίθι στη Πλώρη

30.5.07: η 8η συνεδρίαση του ΝΣ.
1.6.07: τα πρώτα γενέθλια της Νομαρχιακής Κίνησης «το Λασίθι στην Πλώρη»
5.6.07: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ίσως και ναΆ ναι το συμφέρον μου να εξοικονομήσω χρόνο και λέξεις που με ωθεί να συμπυκνώσω σΆ ένα κείμενο τα τρία που είχα χρεώσει τον εαυτό μου: το καθιερωμένο πια δελτίο τύπου μετά από κάθε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ), την οφειλόμενη στους Λασιθιώτες αποτίμηση ενός χρόνου δράσης της «Πλώρης», την ξεχωριστή έκφραση και της δικής μας γωνίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Ίσως όμως αυτό το «τρία σε ένα» να οφείλεται και στο κλίμα της τελευταίας συνεδρίασης του ΝΣ, που μου φάνηκε σαν ένα δώρο επιβράβευσης στα πρώτα γενέθλια της «πλώρης», σαν μια ελπίδα για το περιβάλλον.

Εξηγούμαι.
Δεν ήταν ένα ΝΣ σαν αυτά που ονειρεύομαι, δεν ασχολήθηκε, ας πούμε, με το επίκαιρο θέμα του 4ου ΚΠΣ, με τη σχεδιαζόμενη συγκεντρωτική διαχείρισή του και τις επιλογές που γίνονται στο όνομα της περιφέρειας, αλλΆ ουσιαστικά ερήμην της. Ούτε το απειλητικό ωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που μας αφορά άμεσα συζητήθηκε. Ούτε και στο ενεργειακό εντρύφησε, ρωτήσαμε το Νομάρχη για την προσφάτως επαναδιατυπωθείσα κυβερνητική επιλογή για 100 επιπλέον ΜW στον Αθερινόλακκο, μας καθησύχασε ότι η Νομαρχία δεν πρόκειται να το δεχτεί. Δεν αμφιβάλλουμε ότι σύσσωμος ο νομός δεν τη θέλει, για να μην αναγκασθεί όμως να την αποδεχτεί χρειάζεται πολλή δουλειά, πολιτική, επιστημονική και έλεγχος για το τι γίνεται εκεί, όπου κάθε τόσο η θάλασσα παρουσιάζει φυσαλίδες και η ατμόσφαιρα καλύπτεται με περίεργα σύννεφα.
Δεν ήταν λοιπόν ένα ονειρεμένο ΝΣ ήταν όμως ελπιδοφόρο και σίγουρα το καλύτερο απΆ την αρχή της θητείας του. Δεν κυριάρχησε η τυπική διεκπεραίωση την οποία τόσο έχουμε επικρίνει, δεν χαρακτηρίστηκε απΆ το στείρο παραταξιακό πνεύμα που μέσω της εσωτερικής πειθαρχίας περιχαρακώνει αόψεις και αποκλείει χρήσιμες ωσμώσεις. Το 8ο ΝΣ χαρακτηρίστηκε από την ελεύθερη, απρόσκοπτη διαβούλευση και την αναζήτηση της σύνθεσης.

Παραδείγματα για του λόγου το αληθές.
1. Μπαίνουν κακώς εκτός Ημερησίας Διάταξης (ΗΔ) δυο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΕ), δηλώνουμε ότι δεν θα λάβουμε μέρος στην ψηφοφορία, δεν θα νομιμοποιήσουμε μια παράτυπη διαδικασία. Μας απαντούν ότι αν δεν τις συζητήσουμε θα θεωρηθεί σύμφωνη η γνώμη του ΝΣ. Εμείς επιμένουμε ότι στις 35 μέρες που ορίζει ο νόμος για τη γνωμοδότηση μπορούμε να προγραμματίζουμε υνεδριάσεις, ώστε οι ΜΠΕ να μπαίνουν στην ΗΔ και να διερευνώνται καλύτερα. Η πρώτη ΜΠΕ αφορούσε μικρή επέκταση ξενοδοχείου στο Μακρύ Γιαλό, θετική η εισήγηση της επιτροπής περιβάλλοντος, έγινε ομόφωνα αποδεκτή πλην της δικής μας ψήφου αρχής. Η δεύτερη ΜΠΕ αφορούσε όμως επέκταη ξενοδοχείου στο Σίσι, σε περιοχή, όπου το σχέδιο πόλης έχει βαλτώσει δεκαετίες. Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος ενημέρωσε το σώμα ότι οι εργασίες είχαν αυθαιρέτως αποπερατωθεί. Ήταν το δεύτερο απανωτό χοντρό συμβάν αυθαιρεσίας. Η συζήτηση γενικεύτηκε. Αναδείχτηκαν οι ευθύνες των υπηρεσιών, των μηχανικών, του ΤΕΕ, ηθικά ζητήματα, πώς μπορούμε να είμαστε αυστηροί με τους μικροϊδιοκτήτες και ανεκτικοί με τους μεγάλους, αναδείχτηκε κυρίως η ανάγκη να ολοκληρωθούν τα εκκρεμούντα σχέδια πόλεων στους υπό μεγάλη οικιστική πίεση παραλιακούς οικισμού. Αποφασίζεται ομόφωνα η αναβολή της συζήτησης για να τεθεί εμπρόθεσμα στο ΝΣ του Ιουνίου, με περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από την ΕΠΑΕ, την κοινότητα Βραχασίου, το μελετητή του σχεδίου στο Σίσι και τις νομαρχιακές υπηρεσίες.

2. Η Μαρία Πρατσίνη θέτει το θέμα στήριξης της κ. Πόπης Μαθιουδάκη, της δασκάλας που διώκεται από την Περιφέρεια γιατί στην επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης τόλμησε να πει στον πανηγυρικό που της ανατέθηκε την ιστορική εκδοχή που η ίδια υιοθετεί. Και εδώ η συζήτηση γενικεύεται. Οι απόψεις παραλλάσσουν, αλλά και υγκλίνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Το ΝΣ στηρίζει τη δασκάλα και ζητά από τον Περιφερειάρχη να σταματήσει άμεσα τη δίωξή της.
Εμείς, πέραν της αυτονόητης απαίτησης να σταματήσει η δίωξη και να στηλιτευθεί η αντιδημοκρατική συμπεριφορά αυτών που δεν ανέχονται άλλη γνώμη, προτείνουμε να οργανωθεί απΆ την ΝΑ σοβαρή εκδήλωση με θέμα τη διδασκαλία της Ιστορίας.

3. Στην αρχή της συνεδρίασης καταθέτουμε στο προεδρείο σχέδιο δελτίου τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και εισηγούμαστε ψήφισμα συμπαράστασης στο Χρήστο Κορτζίδη, το Δήμαρχο Ελληνικού, που βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας την απελευθέρωση των ακτών από τους ιδιώτες που τις έχουν παράνομα καταλάβει. Αρχική συμφωνία στο πρώτο, διαφωνία στο δεύτερο για το λόγο ότι τέτοια προβλήματα έχουμε και στο Λασίθι. Ένας λόγος παραπάνω να τα αναδείξουμε, είναι η γνώμη μας.
Κι εδώ η συζήτηση γενικεύεται. Το δελτίο τύπου γίνεται αποδεκτό πλην της τελευταίας παραγράφου που πρότεινε τη δέσμευσή μας να καλούμε στις συνεδριάσεις μας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους υπευθύνους των περιβαλλοντικών επιτροπών των Δήμων. Δεν συμφωνεί ο Νομάρχης λέγοντας ότι οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές. Ο Θόδωρος Πατεράκης ζητά να απαλειφθεί και μια φράση που αφορά στα γκολφ, γιατί αντιφάσκει με προηγούμενη απόφαση του ΝΣ. Η φράση ήταν «βλέπει τα γκολφ υδροφόρα να επελαύνουν ενώ το νερό ολοένα και λιγοστεύει». Για το θέμα του Δημάρχου Ελληνικού η πλειοψηφία θεωρεί ότι ο αγώνας του πρέπει να στηριχτεί. Εξουσιοδοτούνται ο Γιάννης ο Περάκης σε συνεργασία με τον υπογράφοντα να συντάξουν το δελτίο τύπου καθολικής αποδοχής από το ΝΣ, το οποίο θα διαβάσετε σε άλλη στήλη.

Κατόιν αυτών το «Λασίθι στην Πλώρη» δεν θα βγάλει ξεχωριστή ανακοίνωση για το περιβάλλον, ούτε για την επέτειο της ίδρυσής του, ούτε για το Χρήστο Κορτζίδη, ούτε για την άξια δασκάλα που άδικα ταλαιπωρείται. Μας καλύπτουν οι αποφάσεις του ΝΣ. Δεν είναι, όπως θα τις γράφαμε μόνοι μας, δεν περιέχουν ακέραιες τις ιδιαίτερές μας απόψεις, είναι όμως αποφάσεις που μπορούν να εκφράσουν συνολικά το νομό, κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Είναι όμως κοντά και σΆ αυτό που γράφαμε πέρυσι στην ιδρυτική μας διακήρυξη. « …Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθηία, επάρκεια, αποτελεσματικότητα. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται.»

Γνωρίζουμε ότι μια συμφωνία στις λέξεις είναι πολύ πιο εύκολη από μια συμφωνία στις δράσεις. Πιο εύκολη ναι, ασήμαντη όμως όχι. Μια συμφωνία στις λέξεις διευκολύνει μια συμφωνία στις δράσεις.

Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε, θα προσπαθήσουμε το κλίμα που επικράτησε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο να διατηρηθεί. Θα αναζητούμε τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων, γιατί τα προβλήματα μάς υπερβαίνουν και μας ενώνουν. Κι όταν η σύγκλιση δεν είναι εφικτή, θα προσπαθούμε για μια πολιτισμένη διαχείριση της διαφωνίας. Αυτό το κλίμα το ΅χει ανάγκη ο Nομός, τόπος και κοινωνία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos