ΒάιΣτο τέλος του 2011 ξεκίνησαν στο Φοινικόδασος του Βάι στο Παλαίκαστρο, έργα αντιπυρικής προστασίας του δάσους, τα οποία περιλάμβαναν, αποψίλωση των Φοινικόδεντρων από τα συνοδά φυτά, αλλά και τα ξερά τους φύλα, ψεκασμοί για την προληπτική!! προστασία τους από το σκαθάρι των φοινικοειδών, καθώς και αποστραγγιστικά έργα!!

Μετά από την πυρκαγιά  στην Πρέβελη τον Αύγουστο του 2010 είχε εγκριθεί το ποσό των 400.000 Ευρώ, για «πυροπροστασία» στο Βάι. Ακολούθησε σύνταξη μελέτης και διεθνής διαγωνισμός από την Δασική Υπηρεσία. Η εργολαβία ανατέθηκε σε γνωστή εταιρία που δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους έργα στην Κρήτη.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις της συγκεκριμένης μελέτης είναι εντελώς απαράδεκτες, αντιεπιστημονικές και βλαπτικές για το φοινικόδασος καθώς:

  1. Βρίσκονται σε αντιδιαστολή με προηγούμενες μελέτες οι οποίες έχουν εκπονηθεί από ειδικούς επιστήμονες στα τέλη της δεκαετίας του 90 αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μελέτες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο με πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, και οι οποίες κατέληγαν όλες στο ίδιο συμπέρασμα περί μη επέμβασης στο εσωτερικό του Δάσους για οποιοδήποτε λόγο παρά μόνο στην περιφέρειά του.
  2. Για την μελέτη αυτή έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά η διεύθυνση Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους, επιστημονικοί φορείς όπως το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και η W.W.F.  Ελλάς , οι οποίοι διαφωνούν με τις παρεμβάσεις αυτές.
  3. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί η άποψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία και διαβεβαίωνε ότι με τις παρούσες συνθήκες στο Φοινικόδασος, η αντιπυρική Προστασία του ήταν αρκετή αφού βέβαια ελέγχονταν οι βάνες που είχαν τοποθετηθεί, και θάβονταν ή αντικαθιστούνταν οι σωλήνες παροχής νερού εντός του δάσους.

Τα αποτελέσματα των έργων αυτών <<προστασίας >> του Φοινικόδασος είχαν σαν αποτέλεσμα, να μετατρέψουν το δάσος σε κήπο, να αποψιλώσουν τους Φοίνικες από τα συνοδά τους φυτά, με κίνδυνο να εισχωρήσουν ξενικά είδη με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα.

Επίσης είχαν σαν αποτέλεσμα την τεράστια και χωρίς λόγο επιβάρυνση της περιοχής καθώς έγινε ψεκασμός με τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων χωρίς λόγο, καθώς στην περιοχή δεν έχει βρεθεί το σκαθάρι των Φοινικοειδών αλλά και το πιό σημαντικό, είναι αποδεδειγμένο ότι το σκαθάρι δεν έχει παρατηρηθεί να προσβάλει τους Φοίνικες του Θεόφραστου, το είδος δηλαδή που ενδημεί στο φοινικόδασος της περιοχής μας.

Επίσης τα αποστραγγιστικά έργα τα οποία προβλέπονται, ενέχουν τον κίνδυνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή αλλά και να αλλάξουν την σύσταση του υδροφορέα πάνω στον οποίο είναι ανεπτυγμένα αλλά και συνηθισμένα τα δέντρα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η εργολαβία αυτή είναι μια πρόχειρη, βεβιασμένη, αντιεπιστημονική, αχρείαστη αλλά κυρίως βλαπτική για το Φοινικόδασος επέμβαση.

Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες Σητείας, οι πολίτες του Παλαικάστρου αλλά και γενικά οι πολίτες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Σητείας καθιστούμε υπεύθυνους τους κυρίους της Δασικής Υπηρεσίας, για ό,τι κακό προκύψει στο Δάσος από τις απαράδεκτες ενέργειές τους.

Επίσης δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε ξανά να γίνει επέμβαση στο Φοινικόδασος, χωρίς την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής του Παλαικάστρου, αλλά και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σητείας.

Οι ενέργειες αυτές της Δασικής Υπηρεσίας δείχνουν πόσο αναγκαίο είναι να συσταθεί επιτέλους ένας φορέας για το Βάι ο οποίος και θα είναι υπεύθυνος για την σωστή διαχείριση του καθώς και  να επανεπικυρωθεί, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα, για την προστασία της περιοχής.

Η προστασία του Φοινικοδάσους είναι καθήκον στο οποίο πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Είναι χρέος μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές. {jcomments on}

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σητείας

kepolsitias.blogspot.com

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: