Μετά την ολοκλήρωση και της  τελευταίας εκδήλωσης  με βιολιά και καντάδες στους δρόμους της πόλης, που σηματοδοτούσε τη λήξη των Κορναρείων 2012, μπορούμε να προβούμε σε έναν «εκ βαθέων» απολογισμό των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας.

Κατ’ αρχήν  νομίζουμε, ότι η αντίδρασή μας στο φιρμάνι του υπουργείου Πολιτισμού, για την επιβολή του υπέρογκου τέλους προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την Καζάρμα μας, ήταν άμεση και αποτελεσματική, αφού εξασφαλίσαμε και διαμορφώσαμε ικανοποιητικότατο χώρο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλουμε στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, αλλά και στον διευθυντή του 3ου Δημοτικού, τον κ. Γιώργο Λυράκη, για την θετική ανταπόκριση και βοήθειά τους.

Ο εξαιρετικός χώρος στο πάρκο Χλουβεράκη(χώρος σουλτανίνας) στα Κόκκινα, ενώ ήταν η πρώτη σκέψη και μας άρεσε πάρα πολύ, απορρίφθηκε γρήγορα. Βλέπετε από τις πρώτες ερωτήσεις που μας έκαναν τα μουσικά και θεατρικά σχήματα πριν κλείσουμε τη συνεργασία μαζί τους, ήταν, εάν ο χώρος αποκλείει όσο το δυνατόν θεατές χωρίς εισιτήρια, πράγμα που δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε στο πάρκο Χλουβεράκη. Και από τη στιγμή, που όλα τα σχήματα ερχόταν με αυτοδιάθεση, δηλαδή χωρίς πληρωμή από το Δήμο, με έξοδα (μετακίνηση, διαμονή, φαγητό, ήχο, φωτισμό) δικά τους, και με έσοδα αυτά των εισιτηρίων, έπρεπε να το σεβαστούμε.

Το βάρος των φετινών Κορναρείων δόθηκε στα χωριά του μεγάλου πλέον Καλλικρατικού Δήμου μας συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων χωριών του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού.

Το σκεπτικό μας ήταν, να αναδείξουμε τοπικούς καλλιτέχνες (μουσικούς, ηθοποιούς, συγγραφείς) και να προβάλουμε τη δουλειά τους. Επίσης θέλαμε οι κάτοικοι των χωριών, να μην στερηθούν κομμάτι πολιτισμού εξαιτίας της δυσκολίας μετακίνησης  προς τη Σητεία (ακριβότερη βενζίνη, οικονομικά προβλήματα κ.λπ.)

Έτσι αρχίσαμε με τα μέλη της επιτροπής πολιτιστικών, να επεξεργαζόμαστε (από τον Απρίλιο) και να ολοκληρώσουμε (τον Ιούνιο) ένα πάρα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με βασικούς άξονες: θέατρο, χορό, μουσική, παράδοση.

Περάσαμε βέβαια μεγάλες δυσκολίες, μέχρι να τυπωθεί το τελικό πρόγραμμα, το οποίο δυστυχώς καθυστέρησε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμο και να μοιράζεται στις 18 Ιουλίου! Οι ξαφνικές ακυρώσεις κλεισμένων εκδηλώσεων από σχήματα  που την τελευταία στιγμή αφαιρούσαν τα νησιά από τις περιοδείες τους (δεν τους συνέφεραν οικονομικά), καθώς και ο άδικος χαμός νεαρού συμπολίτη μας, τίναζαν το ήδη σταλμένο για τύπωμα πρόγραμμα στον αέρα, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση και αναμόρφωση κάποιων ημερομηνιών.

Ελπίζουμε, να βρήκατε και σεις το φυλλάδιο των Κορναρείων «καλαίσθητο και  πλήρες», όπως  χαρακτηρίστηκε από πολλούς. Βέβαια, παρά τους επανειλημμένους ελέγχους μας, εντοπίσαμε λάθη στο πρόγραμμα, αλλά βλέπετε… «ο δαίμων του τυπογραφείου»!

Ωστόσο θεωρούμε άδικη και αντιεπαγγελματική την ακύρωση της μεγάλης συναυλίας του Μάριου Φραγκούλη, γι ‘αυτό και το καταγγείλαμε δημόσια. Ήταν απαράδεκτη η στάση της manager του καλλιτέχνη, καθώς και το δήθεν επιχείρημα  της χαμηλής προπώλησης εισιτηρίων, από τη στιγμή που η τιμή εισόδου ήταν ίδια με την τιμή προπώλησης.

Οι άλλες ακυρώσεις εκδηλώσεων δηλωμένων στο πρόγραμμα ήταν :

η παράσταση «Ορέστης» του θεάτρου των Vivi και η θεατρική παράσταση της ομάδας Χορομανία από την Ιεράπετρα, για ξαφνικούς προσωπικούς τους λόγους.

Υπήρξαν και λίγες μετακινήσεις ή αλλαγές ημερομηνιών σε εκδηλώσεις με τοπικούς καλλιτέχνες, αφού οι ίδιοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι το ζητούσαν κάποιες φορές.

Στα θετικά νομίζουμε μετράει το γεγονός, ότι το κοινό είχε πολλές επιλογές είτε ήθελε να επισκεφτεί κάποιο χωριό είτε ήθελε να μείνει στην πόλη.  Ενώ αντίθετα, στα  αρνητικά προσμετρείται η κάλυψη ίδιας ημερομηνίας από δύο πολύ καλές συναυλίες (Τζουγανάκη – Τσαλιγοπούλου), επειδή η κ. Τσαλιγοπούλου δεν είχε άλλη ελεύθερη μέρα, ενώ ο κ. Τζουγανάκης είχε κλείσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία από τον Απρίλιο.

Στο σύνολό τους πιστεύουμε, ότι παρά τα προβλήματα, τα φετινά Κορνάρεια με τις θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους από ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους, με τις συναυλίες ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών, με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις βιβλίων, με τις αθλητικές δραστηριότητες, με τις εκθέσεις ζωγραφικής, την έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, την έκθεση αστροφωτογραφίας (μεγάλη ζήτηση ο Τεχνοχώρος!), με την 3η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με το αφιέρωμα στο Διονύση Γιαννακάκη,  με την αναβίωση και προβολή τοπικών εθίμων, με τα καθιερωμένα, επιτυχημένα  πανηγύρια των Πολιτιστικών Συλλόγων, με τα παραδοσιακά κρητικά γλέντια, πρόσφεραν στιγμές χαλάρωσης, χαράς και ελπίδας σε όσους τα παρακολουθήσαμε.

Ο χώρος του 3ου Δημοτικού Σχολείου αποδείχτηκε κατάλληλος, χωρίς να προσφέρει όμως τη «μαγεία» της Καζάρμας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προσπαθεί να εξασφαλίσει σαν δήμος την χρήση της Καζάρμας, όπως έχουν πετύχει άλλοι δήμοι της χώρας στα δικά τους κάστρα και όπως θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει γίνει.

Μπορεί η αυλαία των Κορναρείων να έπεσε, όμως ήδη δουλεύουμε για πολιτιστικές φθινοπωρινές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Έτσι, έχουμε κλείσει θέατρα για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής στον Τεχνοχώρο του δήμου, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και συνεργασίες για τη δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης. Για όλα αυτά θα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας με δελτία τύπου.

Χρειαζόμαστε την κριτική αλλά και τις ιδέες σας, ώστε με τη βοήθειά σας, να εμπλουτίζουμε την πολιτιστική ζωή στη Σητεία  μας.

Μόνο υγεία να έχουμε και διάθεση να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Ο Πρόεδρος  και η Αντιπρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Γιάννης Αυγουστινάκης – Κατερίνα Γουλιέλμου

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: