Ξενοδοχεία Ελούντας, από τους ευνοημένους της ρύθμισης, θα περάσει όμως στο πελάτη;1. Η κυβέρνηση, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, συνεχίζει την πολιτική που τόσο εδώ, όσο και στις άλλες χώρες δημιούργησαν την τωρινή κρίση. Την μεταφορά δηλαδή, δημόσιας περιουσίας και πόρων στις τσέπες ιδιωτών και «φίλων». Την μεταφορά του παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους. Ότι έκαναν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα δομημένα ομόλογα, ότι έκαναν με τη δημόσια περιουσία και τους «μοναχο-φαγάδες» του Εφραίμ, το ίδιο κάνουν τώρα αφαιρώντας θεσμοθετημένους πόρους των δήμων και παραχωρώντας τους στους «εξαθλιωμένους» μεγαλοξενοδόχους που είναι οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τυχόν εφαρμογή του μέτρου.. Τελικά σ’αυτή τη χώρα οι πιο αναξιοπαθούντες, για τους οποίους πάρθηκαν αμέσως  «στοχευμένα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι οι τραπεζίτες και οι μεγαλοξενοδόχοι… Οι υπόλοιποι ας περιμένουν τα ψίχουλα απ’ το μεγάλο φαγοπότι.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, κινούμενη στα όρια της νομιμότητας, ουσιαστικά καταργεί τους ψηφισμένους προϋπολογισμούς των δήμων, τους σχεδιασμούς και τα προγραμματισμένα έργα.
Ενώ είχε απόλυτη επίγνωση του θέματος ( ΚΕΔΚΕ-ΔΤΔ 25-6-2008) συνεχίζει την μακροχρόνια απαξιωτική της πολιτική, του οικονομικού στραγγαλισμού των Συνταγματικών Θεσμών της Αυτοδιοίκησης. Παρακρατώντας και μη αποδίδοντας …χρόνια τώρα πόρους των ΟΤΑ, υπόσχεται Ομόλογα…
Στο Δήμο Αγίου Νικολάου τα έσοδα πιθανόν να μειωθούν πάνω από 2.000.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα μπορεί να γίνει κανένα έργο τουριστικής υποδομής, προβολής και υποστήριξης.
Αλήθεια, η κυβέρνηση των δύο προϋπολογισμών και των τριών προγραμμάτων σταθερότητας μέσα σ’ ένα τρίμηνο, πώς θα υποκαταστήσει τα απολεσθέντα έσοδα των δήμων; Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνει τα έξοδα των νοσοκομείων;

2. Οι μεγαλοξενοδόχοι ζητούν την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων κάθε φορά που μπορούν να επικαλεστούν πραγματικά ή φανταστικά προβλήματα. Αν και δεν το πληρώνουν οι ίδιοι, αν και γνωρίζουν ότι έχει βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση των υπηρεσιών των τουριστικών δήμων, ζητούν επίμονα την κατάργηση του, για ίδιον όφελος και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα πλήξει και τα μακροχρόνια συμφέροντά τους. Στην πράξη, η μείωση του τέλους, δεν συμβάλει ούτε στην μείωση των τιμών, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Μόνο μια κυβέρνηση με προγραμματισμό διμήνου θα έκανε δεκτό το αίτημά τους.
Οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να ξέρουν ότι πριονίζεται το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Κακές δημοτικές υπηρεσίες παράγουν κακό τουριστικό προϊόν. Η πρόσκαιρη ανάσα που μπορεί να προσφέρει σε χειμαζόμενες επιχειρήσεις, θα συνοδευτεί από υποβάθμιση των τουριστικών περιοχών και θα απαιτήσει πολλαπλάσια έξοδα για την αποκατάσταση τους. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, αφού αφαιρείται ένα σημαντικό εργαλείο από το Δήμο, ένα συλλογικό φορέα που μπορεί πραγματικά να τους στηρίξει.
Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι λίγοι έχοντες, που δεν θα συμβάλουν για όσα ωφελούνται. Όσοι αντιλαμβάνονται τον τουρισμό σαν αρπαχτή, όσοι κερδίζουν καταστρέφοντας το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον που έρχεται να απολαύσει ο επισκέπτης, ο τουρίστας.
Την ίδια στιγμή, οι δημότες, μαζί με τις μεγάλες δυσκολίες που θα φέρει η οικονομική κρίση, θα υποστούν και την υποβάθμιση της καθημερινότητας τους.

3. Δεν νοείται να εξομοιώνεται ένας κυρίως Τουριστικός Δήμος με ένα αμιγώς αστικό ή αγροτικό ή βιομηχανικό. Ο Δήμος δεν μπορεί να περιμένει την …ελεημοσύνη κάθε συγκεντρωτικής και αδιάφορης κυβέρνησης.

Το Δημοτικό Τέλος είναι ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο για το τόπο. Με βάση τις αρχές της ανταποδοτικότητας, της διαφάνειας, του ορθολογισμού, της πλήρους αντιστοίχησης και της αποτελεσματικότητας οι Δήμοι μπορούν να χαράξουν το μέλλον της περιοχής τους, αντιπαρέρχοντας κάθε είδους κρίση.
Για την ενίσχυση του Τουρισμού από τo Κεντρική Κράτος υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές, αλλά όχι πράξεις εις βάρος των εκλεγμένων Αυτοδιοικητικών Θεσμών.
Καλούμε ιδιαίτερα τις Τοπικές πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν άμεσα και υπεύθυνα στην επιχείρηση καταλήστευσης των πόρων των δήμων.

Καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν για να ανατραπεί η καταστροφική για τον τόπο κυβερνητική απόφαση.

ΣΥΡΙΖΑ Σ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 5/3/2009
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: