Πολίτες εν Δράσεικ.Δήμαρχε,

Λόγω του πρωτοφανούς ζητήματος, που προέκυψε με την ελλιπή σίτιση βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, που επιχειρήθηκε μάλιστα να καλυφθεί κατά απαράδεκτο τρόπο με τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, επανερχόμαστε σε ένα ζήτημα, για οποίο σας έχουμε ενημερώσει και στο παρελθόν (2011,2012) χωρίς ωστόσο να τύχουμε της προσοχής σας.

Αναφερόμαστε στο Πρόγραμμα Δωρεάν διανομής τροφίμων σε συνδημότες μας, που υλοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, όχι μόνο από την Εκκλησία, φιλανθρωπικούς συλλόγους και Σωματεία, αλλά και από τους Δήμους.

Σας θυμίζω ότι και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και στα πλαίσια της συνεργασίας μας στην ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είχαμε ενημερώσει για τη δυνατότητα διεκδίκησης τροφίμων και μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα το 2011. Τότε από τους αρμόδιους του Δήμου πήραμε τη γενική απάντηση ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αφορά μόνο Συλλόγους Πολυτέκνων και Ιερές Μητροπόλεις. Ωστόσο, Δήμοι όπως ο Δήμος Πεντέλης, Κομοτηνής, Πλατανιά και πολλοί άλλοι έκαναν αιτήσεις στο πρόγραμμα και οι δημότες τους επωφελήθηκαν από αυτό.  Στην περίπτωση του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου στους συνολικά 18,000 κατοίκους οι δικαιούχοι ήταν 3.000 άτομα, διανεμήθηκαν 75 τόνοι τροφίμων.

Πέρυσι με το  αρ.πρωτ. 3334/9-3-12, σας καλέσαμε να κινητοποιήσετε την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, για να διεκδικήσουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων για τους συνδημότες μας. Τότε στη συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε Πρόεδρος του Ν.Π. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, που αρχικά επέμενε πεισματικά ότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, μας εγκάλεσε ότι θέλουμε να αφαιρέσουμε από τα σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής ένα από τα αντικείμενα της δραστηριότητάς τους!

Κατηγορηθήκαμε μάλιστα για «μικροπολιτική εκμετάλλευση» του θέματος στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε τους αρμόδιους υπαλλήλους, μετά το Δ/ντή της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, μετά τον Πρόεδρο και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο και το σύνολο των συνδημοτών μας!

Φέτος, εν έτει 2013 και μέσα σε μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα που πλήττει κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας και στο Δήμο μας φυσικά, ερχόμαστε να υπενθυμίσουμε, ότι το Πρόγραμμα συνεχίζει να αφορά και στους Δήμους και στα Νομικά τους Πρόσωπα. Ωστόσο, δεν έχουμε δει καμία σχετική ανακοίνωση που να καλεί τους συνδημότες μας να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργ.Απόφαση 279/23460/13 (ΦΕΚ 414 Β/22-2-2013) «Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαι­ούχων και φορέων εκπροσώπησης τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε.», «.στο πρόγραμμα δύναται να συμμετάσχουν: 1. Οι Δήμοι όλης της χώρας. 2. Τα Ν.Π.Δ.Δ. στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Δημοτικά Γηροκομεία, Βρεφοκομεία, κ.α.)»

Φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν κατέβει σημαντικά, όπως άλλωστε και τα εισοδήματα μας: «Το κριτήριο επιλεξιμότητας για τους απόρους διαμορ­φώνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων και είναι:

  1. Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200 €.
  2. Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:

I. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700 €.

II. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ’ ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520 €.

III. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη):μέχρι και 14.400 €.

IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα, και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280 €.

V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €.» Αντίστοιχα προσαυξάνεται το κριτήριο για άπορα άτομα με αναπηρία.

Ερωτάσθε λοιπόν και εσείς και κάθε άλλος αρμόδιος: Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κατατεθεί στις 31 Μαΐου ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου από το Δήμο μας και από το Νομικό Πρόσωπο ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, ώστε να ωφεληθούν οι συνδημότες μας από το συγκεκριμένο βοήθημα;  Είτε αυτοί είναι ωφελούμενοι του Ξενώνα Ηλικιωμένων, είτε του Κοινωνικού Παντοπωλείου, είτε των Βρεφονηπιακών (με επιδότηση), είτε είναι καταγεγραμμένοι από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είτε είναι απλά συνδημότες μας που καμία δομή δεν καλύπτει και έχουν ανάγκη στήριξης.

Για τους Πολίτες εν δράσει

Μιχάλης Μαχαιράς

Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: