Ο δήμαρχος Σητείας Νίκος ΚουρουπάκηςΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα ζητά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της με τους ανάλογους πόρους ώστε να επιτελέσει το ρόλο της στα πλαίσια του συντάγματος, δηλαδή να είναι διαχειριστής των τοπικών υποθέσεων. Αυτό που μένει αδιευκρίνιστο από τις Κυβερνήσεις, είναι τι εννοούν τοπικές υποθέσεις και κατά πόσο επιθυμούν την αποτελεσματική λειτουργία των Ο.Τ.Α χωρίς παρεμβολές και εμπόδια γραφειοκρατικής φύσης, για να υπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών. Αν λοιπόν η Κυβέρνηση κινηθεί με αυτούς τους στόχους είναι φανερό ότι χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας καθώς και σαφής προσδιορισμός του ρόλου του κεντρικού κράτους καθώς και της αιρετής περιφέρειας. Τώρα όσον αφορά το εύρος των αλλαγών στη χωροταξία αυτό συναρτάται με τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στους Δήμους και σε τι πληθυσμιακό μέγεθος αυτές μπορούν να ασκηθούν. Ο Δήμος Σητείας με πληθυσμό 15.000 κατοίκους με πιστοποιημένες υπηρεσίες για έργα ΕΣΠΑ με εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ), έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αυξημένες υπηρεσίες στους πολίτες.
Αν όμως  αποφασιστεί να συνενωθούμε με όμορους Δήμους, εμείς θα αγωνιστούμε ώστε γρήγορα ο νέος Δήμος να βρεθεί από άποψης οργάνωσης σε θέση να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη όπως είναι γνωστό ο Δήμος Σητείας μαζί με τους Δήμους Ιτάνου, Λεύκης και Μακρύ Γιαλού, έχουν κοινό ΧΥΤΑ και ενιαία διαχείριση απορριμμάτων και σύντομα ξεκινά η ανακύκλωση, ενώ έχουν ανατεθεί και οι μελέτες για επέκταση και βελτίωση του ΧΥΤΑ στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού.

Είναι φανερό ότι ο Δήμος Σητείας δεν έχει πρόβλημα συνεργασιών και αυτό φαίνεται και από την αναπτυξιακή επιχείρηση Ο.Α.Σ–Α.Ε που έχει συστήσει μαζί με τους άλλους Δήμους εδώ και πολλά χρόνια, όπου τώρα είναι Πρόεδρος ο Δήμαρχος Λεύκης. Επομένως ο Δήμος Σητείας δεν θα αρνηθεί τη συνένωσή του με τους άλλους Δήμους αν αποφασιστούν περαιτέρω συνενώσεις και για το Νομό Λασιθίου από το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Από τον Δήμαρχο Σητείας

Νίκο Κουρουπάκη

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: