της Μαρίας Κωστάκη

Αναμφισβήτητα η οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, επειδή  δημιουργεί πέραν των πρακτικών ζητημάτων( της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και όσων άλλων ακολουθούν αυτά) αρνητικά συναισθήματα στους ανθρώπους με το φόβο να κατέχει πρωταρχική θέση. Σημειώνω δε πως παρατηρήθηκε  το εξής παράδοξο, πρώτα εμπεδώθηκε αυτή η κρίση σε ψυχολογικό επίπεδο μέσω του φόβου και ύστερα εξελίχθηκε  πρακτικά. Πρώτα δηλαδή μέσω των ειδήσεων και της καταστροφολογίας που διαχέονταν οδηγήθηκε ο κόσμος σε μαρασμό με φαινόμενα μελαγχολίας, ανασφάλειας, άγχους, κατάθλιψης και ύστερα βίωσε την ανεξέλεγκτη κατάσταση της επέλασης «των μέτρων». Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής των κρατούντων ήταν και είναι η δημιουργία ανθρώπινων ομάδων με χαμηλές προσδοκίες, ανύπαρκτη αισιοδοξία, σκυμμένα κεφάλια, τουτέστιν εξαρτημένα και απόλυτα ελεγχόμενα όντα.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται των πολιτών η κρίση(λογική)και η κρίση( απόφαση), η λέξη έχει πολλές έννοιες… Την οικονομική κατάσταση μπορούν να την ελέγχουν, όμως δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να ελέγξουν και τον ψυχισμό μας. Η ανοχή μας σ΄αυτό θα βοηθήσει  την επιτυχία του σχεδίου που οδηγεί ουσιαστικά στη στέρηση της ατομικής ελευθερίας. Μπορούμε να αντισταθούμε και να αντιτάξουμε απέναντι στα φοβικά σύνδρομα την ελπίδα, την αισιοδοξία, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, τη θετική στάση ζωής.

Έτσι θα καταφέρουμε να

  • είμαστε αυτόνομοι, χωρίς εξαρτήσεις
  • έχουμε πιο συχνά επιτυχίες σε όλους τους τομείς.
  • παίρνουμε πρωτοβουλίες και να μη φοβόμαστε να κάνουμε αλλαγές.
  • έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας
  • αναλαμβάνουμε μόνο τις ευθύνες που μας αναλογούν
  • Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την πίεση της καθημερινότητας.
  • Διαχειριζόμαστε και να ξεπερνάμε τα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. άγχος, θλίψη, θυμός).
  • Ξέρουμε να παίρνουμε, αλλά και να δίνουμε θετικά συναισθήματα στους γύρω μας.

Σύμφωνα με τη «θεωρία των θετικών συναισθημάτων», όταν οι άνθρωποι βιώνουν θετικά συναισθήματα (ελπίδα, αισιοδοξία, αγάπη, χαρά κ.α.) βελτιώνουν και εμπλουτίζουν τις σκέψεις και τις δράσεις στις οποίες μπορούν να στραφούν για την αντιμετώπιση των εκάστοτε προκλήσεων της ζωής. Με άλλα λόγια, με τη βίωση θετικών συναισθημάτων οι άνθρωποι διευρύνουν το πεδίο των διαθέσιμων προσωπικών τους πόρων, των εναλλακτικών λύσεων και πράξεων, στις οποίες δύνανται να προσφύγουν για να επιλύσουν ένα πρόβλημα ή να επιτύχουν ένα στόχο.

Όμως αυτά δεν είναι έμφυτα, είναι μια εκούσια επιλογή, ένας τρόπος ζωής, μια συνήθεια της σκέψης. Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ερωτηθείς «τί ἐστί ἐλπίς» απάντησε «ἐγρηγορότος ἐνύπνιον». Επιλέγουμε να ανήκουμε στους ἐγρηγορότες και να στοχεύουμε στην προοπτική των ονείρων μας..

Με αυτές τις σκέψεις προκηρύξαμε στον ΠΑΟΔΑΝ για το έτος 2012  το λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Η ελπίδα». Με αυτές τις σκέψεις μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού καλέσαμε τον καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Νικολακάκη να μιλήσει στο κοινό μας για όλα τούτα. Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 , ώρα 20.00 στο REX, « με λογισμό και μ’ όνειρο».

 

ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos