αντινομάρχης Λασιθίου, Θεόδωρος ΠατεράκηςΤου Θεόδωρου Πατεράκη

Πολύ σάλιο και μελάνι ξοδεύτηκαν από πολιτικούς, δημοσιογράφους ή δημοσιογραφούντες στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και χειραγώγησης της κοινής γνώμης στην άλφα ή βήτα λογική, ανάλογα με τις επιδιώξεις του καθενός.
Για τον πολύ κόσμο όλη αυτή η ρύπανση (γραπτή ή προφορική) μόνο βαρεμάρα προκαλεί. Όσο πιο δήθεν βαθιές αναλύσεις γίνονται για το μήνυμα του αποτελέσματος τόσο πιο αποκρουστική γίνεται η πολιτική.

Τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά θα έλεγα.

Σε κάθε αναμέτρηση (όχι μόνο εκλογική) υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στην αναμέτρηση στις 7 Ιουνίου αναδείχθηκαν δυο αναμφισβήτητοι νικητές: ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρώτος κατάφερε (κόντρα στις κρυφές επιθυμίες κάποιων) να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της εξουσίας και ο δεύτερος διπλασίασε το ποσοστό του ΛΑΟΣ.
Αντίστοιχα οι αδιαμφισβήτητοι χαμένοι είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το δίδυμο Αλαβάνος – Τσίπρας. Ο πρώτος ως καταλληλότερος πρωθυπουργός (;) οδήγησε τη Ν.Δ. σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό (32,3%), το οποίο στην ουσία δηλώνει κακή ποιότητα διακυβέρνησης και αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία και καταδίκασαν με τη ψήφο τους οι πολίτες, το δε δίδυμο Αλαβάνου – Τσίπρα αντί να φέρει την ελπίδα στην αριστερά, με τις λάθος επιλογές τους έγιναν αίτιοι εφιαλτικών σεναρίων για τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις.
Το ερώτημα είναι τι έγινε και τι γίνεται μετά τις ευρωεκλογές για τα κόμματα, αλλά και την πορεία της χώρας. Θα περιοριστώ σε κάποιες σκέψεις, που αφορούν τα δυο κόμματα εξουσίας και τους αρχηγούς τους, μια και το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο δικομματισμός καλά κρατεί. Το 70% που πήραν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι ο «σοφός» λαός θέλει λύσεις στα προβλήματά του, εμπιστεύεται κόμματα, τα οποία έχουν θέσεις διακυβέρνησης μιας χώρας που έχουν δώσει δείγματα (καλά η κακά ) άσκησης εξουσίας και όχι κόμματα διαμαρτυρίας, τα οποία δεν επιθυμούν συνεργασίες στη λογική μιας κεντροαριστερης συστράτευσης στη προσπάθεια ξεπεράσματος της σημερινής κατάστασης που έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ.
.Ο λαός με τη ψήφο του έστειλε ένα μήνυμα, το οποίο και έλαβαν λένε τα κόμματα…και πάντα βέβαια αυτό λένε. Το θέμα όμως είναι τα δυο κόμματα τί μήνυμα θα στείλουν στο λαό, ο οποίος εναγωνίως το περιμένει.

Ας περιοριστούμε στα κόμματα εξουσίας τη Ν.Δ και το ΠΑ.Σ.Ο.Κ.
Ο κ. Καραμανλής  έστειλε ένα πρώτο βασικό μήνυμα πολιτικού πολιτισμού μη καταδεχόμενος να συγχαρεί(εστω τυπικά) τον κ.Παπανδρέου.Την ίδια βέβαια συμπεριφορά είχε δείξει  και το 2000 όταν έχασε τις εκλογές από τον κ. Σημίτη.
Στη συνέχεια στη δηλωσή του θεώρησε ότι η ήττα οφείλεται στην αποχή και εγωιστικά δήλωνε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και στη συνέχεια καταλήγει στο ότι η ήττα οφείλεται στην απογοήτευση που προκάλεσαν στο λαό.
Τι όμως εννοεί; Κάποια πρόσωπα; Τον κ. Παυλίδη η κοινοβουλευτική του ομάδα τον αθώωσε; Τους Βατοπεδινούς; Αρνήθηκε να γίνει εξεταστική -ακυρώνοντας στην ουσία κοινοβουλευτικές διαδικασίες με την αποχώρησή του από τη Βουλή-,άρα και αυτοί αθώοι. Τους υπεύθυνους των τοξικών ομολόγων; Καμία τιμωρία. Μια που κάνει την αυτοκριτική του, γιατί δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο τι εννοεί;
Το μόνο σίγουρο όπως δηλώνει είναι ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα ποιες μεταρρυθμίσεις εννοεί; Αυτές που βελτιώσανε την καθημερινότητα του πολίτη; Που λύσανε ασφαλιστικά θέματα, που βελτιώσανε το ΕΣΥ, που βρε αδερφέ προσφέρανε κάτι καλό στο κοινωνικό σύνολο βελτιώνοντας τον δείκτη ευημερίας των πολιτών;
Τότε γιατί καταψηφίστηκε αν όλα τα παραπάνω συνέβησαν; Μάλλον δεν διάβασε σωστά το μήνυμα ή έχει διαφορετική άποψη για τις μεταρρυθμίσεις…Ίσως εννοεί μεταρρυθμίσεις το να χαρίζεις φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο, να αυξάνεις τους έμμεσους φόρους, να διορίζεις αγροφύλακες αντί γιατρούς στο ΕΣΥ, να προκαλείς διάλυση στον κρατικό μηχανισμό και να αυξάνει η εγκληματικότητα.
Με τέτοια όμως λογική  στήριξης του κεφαλαίου και των ημετέρων δεν νομίζω ότι θα εξαπατηθεί για άλλη μια φορά ο λαός, ο οποίος έζησε την πενταετία της Ν.Δ. και μπορεί να τη συγκρίνει με την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το πρώτο μήνυμα της σύγκρισης το έστειλε αναδεικνύοντας νικητή το ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρόεδρος τώρα του ΠΑΣΟΚ και νικητής του κ. Καραμανλή από τις πρώτες του δηλώσεις έδειξε σοβαρότητα και ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι αυτή η νίκη είναι νίκη του λαού, ο οποίος περιμένει πλέον πολλά από το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια η νίκη στις Ευροεκλογές έφερε το ΠΑΣΟΚ σε πλεονεκτική θέση έναντι της Ν.Δ., αλλά αυτό φτάνει για να αποκτήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές;
Ναι με την προϋπόθεση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει με συνέπεια τη ρότα που έχει χαράξει. Να εμβαθύνει στο πρόγραμμα του και να δώσει με τρόπο εύληπτο τις κυβερνητικές του προτεραιότητες.
Να συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς αλλά χωρίς ροπή στον εύκολο δρόμο της σκανδαλολογίας, αναδεικνύοντας το διαφορετικό ήθος και ύφος διακυβέρνησης.
Τέτοιου είδους μηνύματα περιμένει ο λαός ο οποίος ίσως «σοφά πράττοντας» έδωσε 36,7% . Διότι ένα παραπάνω ποσοστό ίσως να οδηγούσε σε αλαζονικές συμπεριφορές με απροσδιόριστες συνέπειες.
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τα ισχυρά ρεύματα νίκης ο λαός πλέον τα φοβάται, δεν παρασύρεται εύκολα από οραματικούς λόγους που αγγίζουν τα όρια της δημαγωγίας. Έχει γίνει καχύποπτος και βέβαια καλά κάνει. Θέλει απτές αποδείξεις ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα συγχρόνως, μιας διαχείρισης των δημοσίων και κρατικών υποθέσεων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι των ολίγων.

Πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου έλαβε το μήνυμα που έχει να κάνει με το μήνυμα που πρέπει να στείλει ο ίδιος πλέον στο λαό.

Είδομεν…

 

Θεόδωρος Πατεράκης

Αντινομάρχης Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos