ο Α.Η.Σ. στον ΑθερινόλακκοΗ κεντρική και βόρεια Ευρώπη προοδεύει. Όσο εκεί αναπτύσσονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τόσο συρρικνώνονται τα πετρελαϊκά συμφέροντα. Αυτό οδηγεί τις εταιρίες πετρελαιοειδών να αναζητούν αγορές σε χώρες σαν τη δική μας όπου λόγω, διαφθοράς, χρεών και υποτέλειας στους δανειστές τα εμπόδια ξεπερνιούνται πιο εύκολα.
Τα τελευταία χρόνια ενώ ο πληθυσμός στην Κρήτη δεν έχει αυξηθεί έντονα οι απαιτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνουν κατακόρυφα. Το παραγόμενο ρεύμα δεν επαρκεί. Έτσι τα εργοστάσια που καίνε ορυκτά καύσιμα παρουσιάστηκαν ως η σωτήρια λύση ή στην καλύτερη περίπτωση ως το αναγκαίο κακό. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έκριναν ότι συμφέρει περισσότερο η αγορά και καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις που λαμβάνουν ενέργεια από τον αέρα, τον ήλιο, τα κύματα ή τα θαλάσσια ρεύματα. Η χώρα με την πανευρωπαϊκά μεγαλύτερη διαφθορά έχει τις μικρότερες πιθανότητες να ξεφύγει από την τάση στήριξης των πετρελαιάδων.
Το εργοστάσιο του Αθερινόλακου που σχεδιάστηκε τόσο μακριά από το Ηράκλειο, τον τόπο που καταναλώνει το μισό ρεύμα της Κρήτης, και που στήθηκε τόσο πρόστυχα απέναντι από το Κουφονήσι, διαφημίστηκε πρώτα στους ΟΤΑ με τα κλασσικά πλέον ανταποδοτικά οφέλη. Θα σας φτιάξουμε το αεροδρόμιο είπαν στο δήμαρχο της Σητείας. Θα φτιαχτούν οι γύρω δρόμοι, θα σας κάνουμε σταθμό χαμηλής τάσης και πολλοί θα βρουν δουλειά είπαν στο δήμαρχο Λεύκης.

Σήμερα ο Αθερινόλακος συμβάλει και αυτός στην υπερθέρμανση του περιβάλλοντός μας και στη συρρίκνωση του ενάλιου πλούτου καθώς το νερό ψύξεως των μηχανών αποδίδεται στη θάλασσα θερμό. Επείγει να ερευνηθεί τι έχει συμβεί στη θάλασσα του Αθερινόλακου, αν δηλαδή έχουμε έντονη θερμική ρύπανση, πώς έχει επιδράσει το λιμάνι στην υδροδυναμική (ρεύματα, μετακινήσεις άμμου) και το σπουδαιότερο, αν τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας (οικότοποι προτεραιότητας) έχουν συρρικνωθεί και κατά πόσο.

Το ορατό νέφος από το εργοστάσιο καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση, φτάνει στον Ξερόκαμπο, στη Ζάκρο και συχνά εκτείνεται και πιο βόρια. Φαίνεται να το αναπνέουν πολλοί κάτοικοι αλλά και πελάτες των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό το νέφος εξαφανίστηκε τέσσερις μέρες πριν από τα «εγκαίνια» στις αρχές Μαΐου. Τυχαία; Μήπως λόγω των εγκαινίων τήρησαν τα μέτρα που γενικά αποφεύγουν να τηρήσουν λόγω υψηλού κόστους; Ή μήπως λόγω των ΜΜΕ έκαψαν το επιτρεπόμενης ποιότητας καύσιμο; Ποιος ελέγχει;

Χειροκροτούσαν προ μηνός οι σεμνοί, ταπεινοί και αδιάφθοροι νεοδημοκράτες σ’ αυτά τα άθλια εγκαίνια. Αντέδρασε η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος αντινομάρχη Πατεράκη, ότι το έργο είναι ουσιαστικά δικό της, ενώ τα σπασμένα των εγκαινίων θα τα πληρώσουμε όλοι μας. Μέχρι εκεί φτάνουν οι υπολογισμοί τους. Όμως το κόστος των εγκαινίων είναι ελάχιστο μπροστά στο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος από τις αποφάσεις τους εδώ και χρόνια.

Ο υπουργός εξήγγειλε επιπρόσθετα άλλα 100MW για τον Αθερινόλακο. Αλήθεια, κατά την εξαγγελία έπεσε χειροκρότημα; Και πόσο θερμό ήταν αυτό; Πώς τοποθετούνται σε αυτή την εξαγγελία Νομάρχης και Νομαρχιακό Συμβούλιο, ΤΕΔΚ, βουλευτές; Συμφωνούν ή διαφωνούν; (εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά). Και τι λένε για την πανθομολογούμενη κοροϊδία του νέου εργοστασίου στην Κορακιά; Θα πάρει επί τέλους πρωτοβουλία το Λασίθι για να αναδείξει το ενεργειακό αδιέξοδο που θα το πληρώσει όλο το νησί κι ο νομός μας περισσότερο;

Όπως σε κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα έτσι και εδώ η λύση δεν θα προέλθει μόνο από σωστές κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές που σήμερα δεν υπάρχουν, πολιτικές που πρέπει να πιέσουμε για να αλλάξουν. Εξ ίσου σημαντικό είναι εμείς οι πολίτες να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Να είμαστε προσεκτικοί στο σχεδιασμό των σπιτιών μας, στις εγκαταστάσεις, στις συσκευές που επιλέγουμε. Δυστυχώς σχεδόν όλοι μας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αν μας βγάλουν από την πρίζα. Οι  περισσότερες οικογένειες σε μια διακοπή ρεύματος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όχι οικιακές εργασίες αλλά ούτε καν να αναπαυτούμε. Η τηλεόραση σβήνει και πολλοί έχουμε ξεχάσει ακόμα και να κουβεντιάζουμε μεταξύ μας (άλλο σοβαρότερο «ενεργειακό έλλειμμα»).

Ειδικά για τα κλιματιστικά: Παλαιότερα που δεν είχαμε κλιματιστικά ανοίγαμε τους ανεμιστήρες μόνο τις πολύ ζεστές 5 – 10 ημέρες. Σήμερα τα κλιματιστικά δουλεύουν όλο το καλοκαίρι, πολλές φορές η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία είναι εξοργιστικά μεγάλη και τα θερινά κρυολογήματα έχουν γίνει ρουτίνα. Εξάλλου έχει παρατηρηθεί, ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες, που πληρώνουμε εμείς το λογαριασμό, ότι λειτουργούν συχνά με ορθάνοιχτα παράθυρα για να έχουν λέει φρέσκο αέρα.

Είναι ανάγκη να εφαρμόσουμε (πολίτες και Πολιτεία) πολιτικές εξοικονόμησης και να προωθήσουμε δραστικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μεγάλοι επενδυτές αιτούνται σήμερα στη ΡΑΕ να κατασκευάσουν μεγάλα πάρκα. Θα πρεπε η Κρήτη να ενωθεί σε μια πολιτική σταδιακής απεξάρτησης απ’ τα πετρελαϊκά εργοστάσια, όλα και οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν σταδιακά από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στα έργα αντλησιοταμίευσης που θα αποθηκεύουν την ενέργεια.  Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από αυτές τις εγκαταστάσεις θα είναι σαφώς περισσότερες. Για τις όποιες αδειοδοτήσεις όμως θα πρέπει να συνυπολογίζονται η αισθητική του τοπίου, και η μη επιβάρυνση περιοχών με μεγάλο φυσικό και πολιτισμικό βάρος.

Να ξεμπλοκάρουν και να μην κωλυσιεργούν τα προγράμματα για τις οικιακές ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες. Είναι σημαντικότερη αυτή η ανάπτυξη από εκείνη των μεγάλων πάρκων καθώς μας ανεξαρτητοποιεί από το όποιο κεφάλαιο θα μας πουλούσε ρεύμα, είναι ακριβώς δίπλα στον τόπο κατανάλωσης που σημαίνει λιγότερες απώλειες ενώ η αισθητική αλλοίωση φαίνεται να είναι μικρότερη.

Όχι μόνο οι εταιρίες αλλά και το κράτος οφείλει να δώσει χρήματα στα ερευνητικά ιδρύματα ώστε να αναδείξουν λύσεις φθηνές και εναρμονισμένες με το περιβάλλον μας. Όπου κατευθύνεται η έρευνα εκεί αποδίδονται και οι ανάλογοι καρποί. Θα βελτιωθεί ο τρόπος θέρμανσης καίγοντας ελαιοπυρήνα ή λιόκλαδα όσο προωθήσουμε την έρευνα προς τα εκεί.  Θα είναι προς όφελός μας αν με τους φόρους μας εγκατασταθούν αντλησιοταμιευτήρες νερού αναστρέψιμης λειτουργίας, λύση έξυπνη που μπορεί να αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας από τις ΑΠΕ.

Το σημαντικότερο από όλα τα παραπάνω είναι να προσέχουμε ώστε να διακρίνουμε την αληθινή οικο-λογική από την ψεύτικη. Σε συνέντευξη στη Lasithi News ο κύριος Wilson, μέτοχος της Minoan Group υποστηρίζει ότι «ο πράσινος – οικολογικός τουρισμός είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής» (εννοώντας τον Κάβο Σίδερο). Αυτό έρχεται σε αντίφαση με την προσκόλληση του κυρίου Wilson στα γήπεδα γκολφ. Σε μια ξηροθερμική περιοχή που μάλιστα φυσούν τα μελτέμια χρειάζεται να ξοδευτεί πολύ νερό και πολύ ενέργεια για να «σταθεί» ένα γήπεδο γκολφ. Αυτό το νερό και αυτή την ενέργεια τα θέλουμε εμείς οι ντόπιοι. Δεν μας περισσεύουν.

Τέλος καλούμε τους πολίτες  να μην ψηφίζουμε όσους εφάρμοσαν αναποτελεσματικές πολιτικές καταστρέφοντας το περιβάλλον. Οι κυρίαρχοι κομματικοί μηχανισμοί μας είπαν ότι και αυτοί θέλουν τις πράσινες επενδύσεις, μεταξύ αυτών και τις ΑΠΕ. Λένε όμως ότι όσο και να αναπτυχθούν και πάλι θα υπάρξει ενεργειακό έλλειμμα επομένως το εργοστάσιο «στου διαόλου τη μάνα» έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε. Λένε ψέματα. Αν είχαν την πολιτική βούληση η Κρήτη θα είχε απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ και οι υποχρεώσεις απ’ το πρωτόκολλο του Κιότο μας δεσμεύουν σε στόχους πολύ κατώτερους απ’ τις φυσικές μας δυνατότητες. Φαίνεται ότι ούτε αυτούς τους στόχους θα πετύχουμε και θα αναγκασθούμε να καταβάλουμε πρόστιμο. Είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις εκλογές να «μαυρίζουμε» όσους μας φορτώνουν αναίτια με πρόστιμα και είναι σαφές ότι απέχοντας από τις εκλογές δεν μαυρίζουμε κάποιον.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες του Λασιθίου, οι περιβαλλοντικές ομάδες της Κρήτης με την ευκαιρία της ημέρας του περιβάλλοντος νιώθουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τον κρητικό λαό πέρα από άγονους τοπικισμούς για τις σύγχρονες, ρεαλιστικές, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις που έχουν διατυπωθεί για τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την Κρήτη (ενέργεια, απορρίμματα, πυρκαγιές, νερά, αυθαίρετη δόμηση κ.ά.) και ευελπιστούμε στη συνέργεια του. Αυτή η συνέργεια έχει δυο συνιστώσες, την δική του καθημερινή υπεύθυνη περιβαλλοντικά στάση αλλά και τη σωστή ψήφο όταν του δίνεται η δυνατότητα.

Περιβαλλοντικές Ομάδες Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos