Θρυπτή, ανεμόμετροΠροχθές δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ το οποίο επικυρώνει την απόσυρση από τον νόμο του φαστ τρακ των 2 αυτών επενδύσεων.

Αυτό δεν σημαίνει τίποτα αλλά σημαίνει και πολλά, είναι μια απλή μικρή νίκη με την μάχη να συνεχίζεται.

Δεν σημαίνει τίποτα γιατί αυτοί οι 2 <<σχεδιασμοί>>, μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν τις διαδικασίες με τον νορμάλ γραφειοκρατικό δρόμο ο οποίος έχει και αυτός <<επιταχυνθεί>> πλέον μιας και οι περιβαλλοντικές διαδικασίες και νόμοι έχουν σχεδόν μηδενιστεί στην Ελλάδα.

Μπορούν σε άλλη στιγμή να ξαναμπούν στη διαδικασία φαστ τρακ με άλλο όνομα και με άλλη μέθοδο.

Η άλλη αυτή στιγμή είναι όταν θα υπάρξουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα επενδύσεων, τα λεγόμενα euro bond αλλά και όταν τελειώσει η μελέτη χωροθέτησης ΑΠΕ που κάνει το Πολυτεχνείο Κρήτης και όπου εκεί θα φανούν οι περιοχές προς εγκατάσταση βΑΠΕ και όπου με την πιθανή παρουσία του καλωδίου διασύνδεσης θα σημάνει την μαζική κατάθεση αιτήσεων αδειών στο φαστ τρακ.

Άλλωστε όπως πάντα συμβαίνει με τις <<επενδύσεις >> τέτοιου τύπου πρώτα η πολιτεία και οι <<επενδυτές>> τεστάρουν την κατάσταση φεύγουν και ξαναέρχονται όπως συνέβη με το λιμάνι του Νότου και την <<επένδυση>> Τοπλού.

Σημαίνει πολλά γιατί είναι καθαρά μια νίκη πολιτισμού, άνευ προηγούμενου γιατί περιείχε συστατικά άγνωστα τα τελευταία χρόνια στο κρητικό λαό, γνώση του θέματος, ενημέρωση εις βάθος, ομαδικότητα, συμμετοχή, αποχή κομμάτων και ιδεολογιών και έδειξε το δρόμο για το πώς κερδίζονται οι μάχες όταν οι κρητικοί το θέλουν.

Έχει χαμένους και κερδισμένους.

Στους χαμένους είναι η πολιτεία στο σύνολο της (εκτός τους δήμους και φορείς της Κρήτης που συμμετείχαν στην προσφυγή στο ΣΤΕ) η οποία συνεχίζει να προωθεί τις ΑΠΕ με ένα τρόπο που δημιουργεί, δημόσιο χρέος (εισαγωγή υλικών που πληρώνονται με το ειδικό τέλος στον λογαριασμό της ΔΕΗ , δηλαδή επιδοτούνται από εμάς), καταστροφή του περιβάλλοντος (χωροθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές, σε αγροτικό και φυσικό τοπίο), οικονομικά (το 3% των χρημάτων που <<προσφέρουν>> στις τοπικές κοινωνίες σαν ανταποδοτικό τέλος είναι δικά μας λεφτά τα οποία αφού παρακρατήσαν το 97% μας επέστρεψαν το 3%) και κοινωνικά μιας και επιχειρηματίες , επιστήμονες και τεχνικοί έχουν εισβάλει στην ενδοχώρα ψάχνοντας εκτάσεις , προσφέροντας οφέλη προκαλώντας διχασμό σε πολλές τοπικές δοκιμασμένες από την οικονομική κρίση κοινωνίες του νησιού.

Στους χαμένους φυσικά συγκαταλέγεται το ΣΤΕ που έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ανεξάρτητο καθυστερώντας να λάβει απόφαση η οποία εάν είχε βγει ουσιαστικά θα ακύρωνε τον νόμο φαστ τρακ γιατί θα φαινόταν η γύμνια του και η αδιαφάνεια των διαδικασιών του.

Χαμένες είναι και όλες εκείνες οι οργανώσεις, οικολογικές – περιβαλλοντικές και πολιτισμού, εθνικές και διεθνείς που δεν είχαν το κουράγιο να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα της Κρήτης και που συνεχίζουν να το κάνουν για άλλα φλέγοντα θέματα.

Κερδισμένοι η μάλλον δικαιωμένοι είναι όλοι οι πολίτες , χωριά, οργανώσεις, φορείς, δήμοι και ΜΜΕ της Κρήτης που δούλεψαν ακούραστα όλο αυτό το καιρό για να σώσουν το τόπο τους.

Καλή συνέχεια σε όλους μας γιατί οι βΑΠΕ είναι ακόμη εδώ, η απουσία σχεδιασμού είναι εδώ, πολλές καταστροφικές επενδύσεις και η άγνοια είναι ακόμη εδώ.

Ας μην ξεχνάμε ότι πυλώνας ανάπτυξης του νησιού είναι ο ποιοτικός βιώσιμος πρωτογενής τομέας, όπου όλα τα άλλα θέματα , τουρισμός, ΑΠΕ, επενδύσεις, χωροταξίες κλπ πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτόν.

 

Ψαρράς Δημήτρης

<<Φοίνιξ>> Οργάνωση εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos