βυθόςτου Θωμά Τζανόπουλου

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παρακολουθούμε  τα μικρά συγκροτήματα ξενοδοχείων και επιπλωμένων διαμερισμάτων να κλείνουν ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλάζουν χρήση, τα δε μεγαλύτερα ξενοδοχεία να στενάζουν και την αγορά να παραπαίει. Σήμερα ελάχιστα μικρά συγκροτήματα λειτουργούν.

Αρχές της δεκαετίας του 2000 γεννήθηκε η ιδέα και η ανάγκη  του θαλάσσιου πάρκου Αγίου Νικολάου προκειμένου να βοηθηθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής, με τον εμπλουτισμό του σε  εναλλακτικές μορφές  τουρισμού, εν προκειμένω καταδυτικού με άμεσο όφελος για τα καταλύματα..

Ο Άγιος Νικόλαος πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.  Κλειστός κόλπος όπου ο καιρός δεν επηρεάζει , απελευθερωμένες περιοχές από την υπηρεσία εναλίων αρχαιοτήτων, καταπληκτικούς βυθούς, καθαρά νερά, απουσία επικίνδυνων θαλάσσιων οργανισμών, οργανωμένα καταδυτικά κέντρα,  δηλαδή ο ορισμός του ώριμου συγκριτικού τουριστικού πλεονεκτήματος μιας περιοχής.

Απώτερος στόχος δεν ήταν μόνο η κατάδυση, ήταν παράλληλα η δυνατότητα επιφανειακής περιήγησης μέσα στο πάρκο του κάθε λουόμενου αλλά και το πάρκο να λειτουργεί ως τόπος αναπαραγωγής ψαριών.

Άμεσα έθεσα το θέμα στο ΔΣ του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Λασιθίου. Ομόφωνα  αποφασίστηκε η προώθηση του θέματος.

Έγιναν οι πρώτες επαφές με τον δήμο, την τότε νομαρχία και φυσικά  με την επιστημονική κοινότητα του  ΕΛΚΕΘΕ.

Από τότε έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια.

Του κράτους μας είναι η επιφάνεια της θάλασσας, του κράτους μας  τα μεσόνερα, του κράτους  ο πυθμένας, της πολιτείας η αδιαφορία και οι αγκυλώσεις για ανάπτυξη, της κοινωνίας η οικονομική δυστοκία.

Πρέπει άμεσα ο δήμος μας,  παρακάμπτοντας τις λοιπές αγκυλώσεις της πολιτείας, να οριοθετήσουν μικρές περιοχές στην ακτογραμμή όπου θα απαγορευτεί κάθε αλιευτική δραστηριότητα.

Με τον απλό αυτό τρόπο, χωρίς περεταίρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα αναπτυχτούν θαλάσσια πάρκα περιηγητικού και καταδυτικού τουρισμού.

Ο επιφανειακός περιηγητικός τουρισμός θα καταστήσει την περιοχή μας πρώτη προτεραιότητα για εκδρομείς, όπως το ενυδρείο στις Γούβες με την διαφορά ότι τα ψάρια θα βρίσκονται προστατευμένα  στο φυσικό τους περιβάλλον.

Θα υπάρξει άμεσα τουριστικό και εμπορικό ρεύμα προς την περιοχή μας.

Ποιος δεν θα έχει την επιθυμία και περιέργεια να απολαύσει τον βυθό όπως τον παρακολουθούμε μέσω της τηλεόρασης σε εξωτικά μέρη.

Ο καταδυτικός Τουρισμός,  θα  προσδώσει στην περιοχή μας  το συγκριτικό πλεονέκτημα της κατάδυσης στην Κρήτη.

Οι ήπιες καιρικές  συνθήκες που επικρατούν στον κόλπο του Μιραμπέλου (άνεμος, θαλάσσια ρεύματα, ορατότητα άνω των 30 μέτρων κλπ), του καταπληκτικού βυθού, και της ανανεωμένης θαλάσσιας ζωής, θα έχει ως συνέπεια  να αυξηθούν θεαματικά  οι διανυκτερεύσεις με αυτόν τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μας. Είναι αυτονόητο ότι με την λειτουργία θαλάσσιων προστατευμένων ζωνών, θα δούμε νέου είδους συμβόλαια στα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι αυτοδύτες επιδίδονται στο χόμπι τους  όλο το χρόνο με ότι αυτό συνεπάγεται για πολλά επαγγέλματα. Ο καταδυτικός τουρισμός προσφέρει δεκαπλάσια οικονομικά οφέλη ανά άτομο σε σύγκριση με τον μαζικό τουρισμό.

Οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, θα έχουν καλύτερες Ψαριές από την αναπαραγωγή ψαριών μέσα στις κλειστές ζώνες  αλλά και καλύτερες τιμές από την αναζωογονημένη τουριστικά με τέτοιες δράσεις περιοχή μας. Είναι δε γνωστή η ποιότητα των αλιευμάτων του κόλπου Μιραμπέλου.

Όταν πια η πολιτεία μας θα ξεπεράσει τις αγκυλώσεις τις, τότε μπορεί να ολοκληρώσει το προγραμματιζόμενο ερευνητικό θαλάσσιο πάρκο Αγίου Νικολάου.

Περιοχές που μπορούν να οριοθετηθούν τέτοιες μικρές ζώνες απαγόρευσης κάθε μορφής αλιείας είναι,  200 έως 300 μέτρα ακτογραμμής με πλάτος 50 μέτρα στην Ανατίναξη της Κολοκύθας , και στα πλευρά κάτω από το ξενοδοχείο Ήρα.

Επίσης οι λιμενικές εγκαταστάσεις Ξενοδοχείων αλλά και μέσα στην πόλη  οι τεχνητές βραχονησίδες της ακτής Νεάρχου .

Οι δύο  πρώτες περιοχές βρίσκονται σε οπτική επαφή με το λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου προκειμένου να ελέγχονται και να αστυνομεύονται.

Οι βραχονησίδες της ακτής Νεάρχου  δίπλα στην Μαρίνα, είναι ιδανική κατασκευή θαλάσσιου υφάλου. Μπορεί εύκολα και γρήγορα  να δώσει ζωή στα κλειστά ξενοδοχεία και καταστήματα της περιοχής, ως περιοχή θαλάσσιας  επιφανειακής περιήγησης.

Δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος από 4- 6 μήνες προκειμένου να ανακάμψει εντυπωσιακά μια θαλάσσια περιοχή από την στιγμή που δεν θα αλιεύεται.

Σημαντικό είναι το ότι οι κλειστές αυτές ζώνες δεν θα κοστίσουν οικονομικά, ενώ παρακάμπτονται οι αγκυλώσεις της πολιτείας.

Στις περιοχές  της Ανατίναξης και τα πλευρά , ήδη δραστηριοποιούνται τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής μας με τεράστιες και πολλές φορές ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Αξιοποιώντας την χλωρίδα και πανίδα για τουριστικούς σκοπούς μόνο οφέλη προκύπτουν για όλους. Ενέργειες όπως η παράνομη  αλιεία  ή η εξαφάνιση των κρητικών αίγαγρων (κρι-κρι από τους Αγίους Πάντες) είναι απαράδεκτες για οποιοδήποτε λόγο.

Οι αίγαγροι δε,  είναι προστατευμένο είδος υπό εξαφάνιση. Είναι καθαρά πανάρχαιο κρητικό ζώο που θα μπορούσε να προσδώσει πλεονεκτήματα τόσο στο περιβάλλον  αλλά και στο τουριστικό μας προϊόν.

Ας εκμεταλλευτούμε  την θέση που κατέχει η συντοπίτισσα μας κ Δαμανάκη Μαρία ως επίτροπος αλιείας και άλλων θαλάσσιων θεμάτων στην ευρωπαϊκή ένωση, προκειμένου να παρακαμφθούν οι «σκόπελοι» και  να δημιουργήσουμε υποθαλάσσιους παραδείσους, οι οποίοι  θα επιφέρουν  τεράστια υγιή νεανική και οικονομική ζωή στον τόπο μας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ντοκιμαντέρ του Ζάκ Ιβ Κουστό. Σίγουρα δεν ήταν τυχαίο το ότι  επισκέφτηκε το 1976 την περιοχή μας.

Δεν είναι δύσκολο να καταστήσουμε την περιοχή μας αξέχαστη για τους επισκέπτες της, αξιοποιώντας απλά τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει απλόχερα  η φύση του Μιραμπέλου. Δεν είναι τυχαίο το ότι μετά τον Άγιο Νικόλαο, σε όλη την Κρήτη προσπαθούν να οριοθετήσουν Θαλάσσια πάρκα.

Δεν μπορούμε πλέον να ανταγωνιζόμαστε άλλες τουριστικές  περιοχές ή χώρες, για το ποιος πουλάει την ομπρέλα με την ξαπλώστρα φτηνότερα.

Χρειαζόμαστε νέα ήδη τουρισμού!!!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos