ΣΥΡΙΖΑΗ  αποτυχημένη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών  έχει οδηγήσει τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού. Οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής  κρίσης είναι δραματικές για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να αμφισβητεί κανένα από τα δυο αυτά δεδομένα..

Τα  τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία βιώνει με τρόπο  τραγικό αυτές τις συνέπειες  με την  πολιτική των μνημονίων που  ακολούθησαν οι κυβερνήσεις  κατ εντολή της τρόικα.  Η   οικονομία παλεύει σε έναν φαύλο κύκλο κρίσης και ύφεσης και η κοινωνία βρίσκεται σε πλήρη απορρύθμιση.

Οι κυβερνήσεις των μνημονίων προδίδουν  διαρκώς τον Ελληνικό Λαό με τις συνεχιζόμενες επιλογές τους να εφαρμόζουν μέτρα  που μας εξαθλιώνουν κάθε μέρα και περισσότερο και κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους.

Θέσεις εργασίας χάνονται συνεχώς, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, οι φόροι και τα χαράτσια στα φτωχά και μεσαία στρώματα οδηγούν στην εξαθλίωση και την υπερχρέωση, νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν ή  υπολειτουργούν, δημόσια περιουσία βγαίνει στο σφυρί και όσο-όσο στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι νέοι άνθρωποι που είναι τα μεγάλα «θύματα» αυτής της κρίσης, αφού οδεύουν προς ένα αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον,  αναγνωρίζουν πια  ότι η χώρα δεν έχει οδηγηθεί στο Μνημόνιο  για να σωθεί τάχα η οικονομία της! Ότι  συμβαίνει  σήμερα  στη ζωή μας ένα και μοναδικό σκοπό έχει: να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι πιστωτές μας και  να δοκιμαστεί στην καμπούρα του ελληνικού λαού, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, η εμπλοκή του Δ. Ν. Τ. και η κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου.

Το  2014, χρονιά εκλογών, η οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως όλα δείχνουν, θα οξυνθεί αφού  η ανεργία αναπόφευκτα αυξάνεται με την πολιτική των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, και  των χιλιάδων απολύσεων. Ασφαλώς  το Μνημόνιο δεν μπορεί να είναι «εκτός ύλης» των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, αφού ένα  από τα μεγαλύτερα θύματά του ΕΙΝΑΙ η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο «Καλλικράτης»  αποτελεί πλέον βασικό μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας και μετατροπής της αυτοδιοίκησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Με τον «Καλλικράτη» περικόπτεται δραστικά η χρηματοδότηση των Δήμων, περιορίζεται απελπιστικά το κοινωνικό τους έργο, σπρώχνονται στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ και οι Δήμοι καταδικάζονται σε  υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Οι κεντρικοί πόροι της αυτοδιοίκησης συρρικνώνονται  απειλώντας κοινωνικές δομές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, προστασίας των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες καθώς και την πρόνοια για τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Στην κουτσουρεμένη και ανάπηρη τοπική αυτοδιοίκηση βάζει ταφόπλακα το οικονομικό παρατηρητήριο που καταλύει τη σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  μετατρέπει τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες. Το κυριότερο όμως είναι ότι το υπερσυγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό σύστημα του «Καλλικράτη» αποτρέπει κάθε δυνατότητα τοπικής και λαϊκής συμμετοχής με αποτέλεσμα την διάλυση και απαξίωση των μικρότερων δημοτικών ενοτήτων.

Γι’ αυτό οι προσεχείς δημοτικές  εκλογές είναι πρωτίστως μια μάχη αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών έναντι της λογικής και των όρων του Μνημονίου .

Μια μάχη που σαν τελικό στόχο θα έχει  την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων εκείνων που θα στοχεύουν  στην  αλλαγή  και  ανατροπή του  «Καλλικράτη», για να δοθούν επιτέλους ουσιαστικές αρμοδιότητες   στις τοπικές κοινωνίες.

Ο  Σ Υ Ρ Ι Ζ Α Αγίου Νικολάου είναι αποφασισμένος   να στηρίξει  πρωτοβουλίες και να αγκαλιάσει τις αγωνίες των συμπολιτών που δυσφορούν με την αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική,  των κινημάτων για το περιβάλλον, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις ελευθερίες του ατόμου ενάντια στο ρατσισμό και σε κάθε μορφή βίας,  των εργαζομένων που ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, αισθάνονται ότι αποτελούν μονίμως τα θύματα της κρίσης και των αδιεξόδων της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας.

Θέλουμε να αρθρώσουν λόγο οι «αποκλεισμένοι» από το τοπικό πολιτικό σύστημα, να δοθεί βήμα στην αγωνία των νέων ανθρώπων για το εργασιακό τους μέλλον, να βρει τρόπο έκφρασης η οργή και η αγανάκτηση  των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την ύφεση, την ανεργία και  την ανασφάλεια. Στηρίζουμε την ενεργό δράση και συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει επιτέλους  η πορεία των πραγμάτων στον τόπο και στη χώρα.

Αυτό που πάνω απ’ όλα χρειάζεται είναι  αισιοδοξία – συλλογικότητα και αλληλεγγύη.

Με γνώμονα αυτή την αρχή θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών και του   Δήμου.

 

ΣΥΡΙΖΑ

ΑγίουΝικολάου

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: