tahrir01του Ιάσονα Ταβλά

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο αναμένεται να επηρεάσουν δραματικά όλη τη Μέση Ανατολή αλλά και την χώρα μας. Μοιραία με τη γείτονα εκτός από τη μακραίωνη  παρουσία του Ελληνικού πολιτισμού που σημάδεψε την ιστορία της Αιγύπτου, τα συμφέροντα μας  στον τομέα της ενέργειας έχουν κοινά σύνορα, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα προσεχτικές τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα πολιτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ώρες.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές  μετά και την παρέμβαση του προέδρου της Αμερικής ο οποίος ουσιαστικά μπροστά στον κίνδυνο για απόδοση ευθηνών στον ίδιο και τη χώρα του, επέσυρε την στήριξη που παρείχε  στο καθεστώς,  μάλιστα σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται η παραίτηση του Χοσνι Μουμπάρακ, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μέσα σε μία βδομάδα ένα κύκλο εξουσίας 30 αιτών. Σίγουρα κανένας στον Αραβικό κόσμο αλλά και το Ισραήλ δεν είχε προβλέψει πριν από δύο βδομάδες τις μεγάλες ανατροπές που συμβαίνουν αυτές τις  ώρες   σε Τυνησία Αίγυπτο αλλά και Υεμένη. Αυτό από μόνο του καθιστά άγνωστο, το τι μέλη γενέσθαι όσον αφορά την εγκαθίδρυση των νέων καθεστώτων που θα πάρουν τα ινία των παραπάνω χορών.  Και λέω άγνωστο διότι ναι μεν υπάρχει μεγάλη άνοδος των ισλαμικών κινημάτων  σε όλο τον Αραβικό κόσμο, εκπροσωπώντας  τη μάζα των Αράβων  που ζουν μέσα  στην φτώχια και την ανέχεια, ωστόσο ο στρατός ειδικά στην Αίγυπτο αντιπροσωπεύει τη Μεσαία τάξη αλλά και  θεμελιώδεις αρχές  του κοσμικού «Σοσιαλιστικού» κράτους που εγκαθίδρυσε ο Νάσερ. Ουσιαστικά δηλαδή πέρα από την ανατροπή του στρατηγού Μουμπάρακ που κυβερνά την Αίγυπτο τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε μια επανάσταση όπου γκρεμίζονται κάποια ιδεώδη του Αιγυπτιακού Εθνικισμού μπροστά στο δίκαιο που προτάσσουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» αλλά και άλλες ισλαμικές πολιτικές συνιστώσες. Η μέχρι τώρα στάση του στρατού είναι ενδιαφέρουσα διότι στην παρούσα έχει υιοθετήσει το ρόλο   του παρατηρητή παρεμβαίνοντας μόνο σε θέματα ασφάλειας των υποδομών της χώρας. Θα το πράξει μέχρι το τέλος ή θα προσπαθήσουν οι Στρατηγοί να ελέγξουν τα πράγματα μέσα από μία μίνι πολιτική εκτροπή έστω και βραχύπνοη;

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία στο Ισραήλ  αλλά και την Αμερική αφού στην περίπτωση που αναδειχθεί ένα φιλοισλαμικό καθεστώς θα ανατραπεί  το γενικότερο status quo στη Μέση Ανατολή  τροφοδοτώντας και άλλες εξελίξεις σε χώρες όπως τη Λιβύη την Ιορδανία ακόμη και τη Σαουδική Αραβία, καθιστώντας παράλληλα το Ιράν ως κύριο παίχτη στην περιοχή. Βέβαια μέσα από τις δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή αναβαθμίζεται παράλληλα το ενδιαφέρον της δυτικής κοινής γνώμης που το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα φέροντας εξελίξεις και σε άλλα ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό που ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να βάλει το τελευταίο διάστημα στο ντουλάπι της λήθης. Η Χαμάς ένα καθεστώς με Ισλαμικές βάσεις μέχρι τώρα βρισκόταν υπό το καθεστώς της ασφυκτικής πίεσης από Αίγυπτο και Ισραήλ. Ωστόσο μια διαφορετική πολιτική εξέλιξη στην Αίγυπτο, θα αναγκάσει αρκετές Δυτικές κυβερνήσεις  ακόμη και το ίδιο το Ισραήλ να διαπραγματευτούν με κάποιες πολιτικές συνιστώσες της οργάνωσης που κυβερνά τα τελευταία χρόνια τη Γάζα. Η μικρή ζώνη γης αποτελεί στις παρούσες συνθήκες μια πυριτιδαποθήκη που αν εκραγεί μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπιες για όλους. Σημαντικό στην όλη υπόθεση  είναι να παραμείνει ψύχραιμο το Ισραήλ, διότι δεν είναι καθόλου δύσκολο μπροστά στα γεωπολιτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα να υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος εφόσον έχουμε δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο θα αναγκασθούν από τη διεθνή κοινότητα να υποδεχθούν  κόσμο προκριμένου να κατευνασθούν τυχόν αρνητικές εντυπώσεις από τον Αραβικό κόσμο.

Ελπίζω ότι γράφω σε αυτό το άρθρο να αποτελέσουν απλά σενάρια και οι όποιες αλλαγές να γίνουν με τον δυνατότερο ειρηνικό τρόπο προς όφελος των λαών της γειτονιάς μας, αλλά και το δικό μας……

Print Friendly, PDF & Email

Από manos