Αγριόμαντρα, θεία λειτουργία στο ασκητάριο
από τη λειτουργία του Ιουλίου 2015

Το Σάββατο 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Θεία Λειτουργία σε ανάμνηση λειτουργιών περασμένων αιώνων, στο Ασκητάριο στην Αγριομάντρα, στο Καβούσι.

Ο σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, βρίσκεται στο βόρειο βραχώδες τείχος του ομώνυμου φαραγγιού που κατηφορίζει από την κορυφή του λόφου Χαλέπα και καταλήγει σε ένα μικρό κλειστό φυσικό λιμανάκι, με καθαρά και καταγάλανα νερά, στην ακτογραμμή του λόφου Χαλέπα, ανατολικά του κόλπου του Μεραμπέλλου.

Από την Ρωμαϊκή περίοδο έως και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Αγριόμαντρα ήταν ένα από τα δύο λιμάνια του Καβουσίου. Από εκεί εξαγόταν λάδι, χαρούπια, κρασί, πυρήνα και ντόπια προϊόντα. Η μεταφορά τους γινόταν με αραμπά μέσα από ένα κακοτράχαλο οφιοειδές καλντερίμι που ανηφορίζει από την παραλία και την νότια πλευρά του φαραγγιού και συνδέεται στην κορυφή με χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό.

Αγριόμαντρα, θεία λειτουργία στο ασκητάριο
ο κόλπος της Αγριόμαντρας

Μετά την Θεία Λειτουργία, που θα ξεκινήσει στις 7:30 το πρωί, οι προσκυνητές θα κατηφορίσουν στην παραλία για μπάνιο και για να απολαύσουν με τον παραδοσιακό τρόπο – όπως έκαναν οι παππούδες τους αρκετές δεκαετίες πριν – τους μεζέδες τους.

Η πρόσβαση στην Αγριόμαντρα γίνεται οδικώς με τζιπ ή αγροτικό όχημα μέσα από χωματόδρομο μέχρι την είσοδο του μικρού φαραγγιού και από εκεί πεζοπορία δεκαπέντε λεπτών περίπου. Όσοι προτιμούν την θαλάσσια πρόσβαση, μπορούν από το λιμανάκι στην παραλία του Θόλου να πάρουν το σκάφος που πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια σε παραλίες του κόλπου και να απολαύσουν μια όμορφη διαδρομή Θόλος – Αγριόμαντρα. Η αναχώρηση του σκάφους θα γίνει στις 7:30 το πρωί και η επιστροφή στις 4ις το απόγευμα.

Διαβάστε και δείτε σχετικά:
Λειτουργία στο Ασκητάριο στην Αγριόμαντρα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos