180 - 183
180 – 183

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η  Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 180-183. Το περιοδικό διανύει το 46ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.

Στις «επισημάνσεις» περιλάβαμε ποίηση των Χαλίλ Γκιμπράν, Καβάφη, ποίηση από την Παλατινή Ανθολογία, Εμπειρίκο, Ελύτη, Λειβαδίτη, Καρούζο, Κατσαρό και Νικολαΐδη,

καθώς και μικρά σχόλια σε ειδήσεις θετικού προσανατολισμού, οι οποίες συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.

Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενούμε τον μεγάλο μας σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη.

Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία: «Παραδοσιακά Κρητικά κεντήματα», της Μ. Μανουσάκη-Χαραμή, «Το μεταφραστικό έργο του Παντελή Πρεβελάκη», με την επιμέλεια της Χ. Δαμιανάκη, το βιβλίο-αφιέρωμα στον Φίλιππο Κτενιαδάκης, το οποίο είναι συλλογική έκδοση και «Στου στίχου…τα γυρίσματα», ένα ανθολόγιο μνήμης, αφιέρωμα, στον Γιάννη Δερμιτζάκη, τον Δερμιτζογιάννη.

Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο αφιερωμένο στα «Επιγράμματα – Επιγραφές τάφων» του υπογράφοντα, ένα άρθρο αφιερωμένο στον γιατρό και βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας Γ. Ζερβάκη, ένα ξεχασμένο ποίημα για τη γρίπη του 1918, του Γ. Τσικαλάκη, ένα άρθρο της Ε. Μπουκουβάλα-Κλώντζα με τίτλο «Έκθεσις Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», ο Γ. Μαρκάκης συμμετέχει με δυο άρθρα στο τεύχος, το ένα έχει τίτλο «Αλησμόνητες λέξεις της αρχαίας Κρητικής διαλέκτου» και το άλλο «Σπαράγματα σύγχρονων θεμελιωδών δικαιικών αρχών στην νομοθεσία της Γόρτυνος» και ο Γ. Κορναράκης με άρθρο που έχει τίτλο «Γράμμα από το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Χαρά Τσομπανάκη, Νίκη Δούκα, Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, Θανάσης Ρωσσίδης και Μαρία Καρτέρη-Σιγανού.

Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, σε όλους τους φίλους και συνεργάτες και τα μέσα ενημέρωσης που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση, την κυκλοφορία και την προβολή της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά.

Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € ετήσια συνδρομή- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 – 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com

Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos