Αναιρέσεις 2016, ολοκλήρωση διημέρου στα Χανιά
σε μια από τις συναυλίες

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο “Αναιρέσεις 2016” που πραγματοποίησαν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά

οι οργανώσεις “νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση” και “Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση”, που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αναιρέσεις 2016, Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη συζήτηση “70 χρόνια από τον εμφύλιο – δυνατότητες και προοπτικές ενός λαού που αντιστέκεται”.

Ο ιστορικός και μέλος της νΚΑ Γιώργος Μιχαηλίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

“…το θέμα του εμφυλίου για πολύ καιρό και η επίσημη αριστερά το είχε στα “συρτάρια” και μιλάμε για την περίοδο της “εθνικής συμφιλίωσης” όπου κυριαρχούσε η ιδέα ότι μας έβαλαν οι ξένοι να σκοτωθούμε μεταξύ μας και η αριστερά δεν τολμούσε να αναδείξει τον αγώνα του ΔΣΕ. Σήμερα θεωρούμαι ότι έχει περισσότερο από ποτέ νόημα να κοιτάξουμε και αυτήν την περίοδο της ιστορίας και του κομμουνιστικού κινήματος και να αναλύσουμε ψύχραιμα τα διδάγματα της. Ειδικά σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει η προσπάθεια από την αστική ιστοριογραφία να γράψει ξανά την ιστορία του ΄40 και την ιστορία του εμφυλίου. Αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που γίνεται μόνο στην Ελλάδα, είναι πανευρωπαϊκή, υπάρχει ένα ρεύμα αθώωσης των δοσιλογικών κυβερνήσεων και των συνεργατών των ναζί. Στην Ελλάδα παρουσιάζουν το “Δημοκρατικό Στρατό” ως μια ξενοκίνητη δύναμη και αυτός είναι ο πρώτος μύθος. Οφείλουμε να αναδείξουμε ότι ήταν βαθιά εσωτερικές οι αιτίες που έγινε ο εμφύλιος, πρέπει να αναδείξουμε και να διδαχθούμε από το ότι μετά τα “Δεκεμβριανά” είχαμε ένα δεύτερο κύκλο συγκρούσεων και δεν ακολουθήθηκαν τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Γαλλίας και να δούμε και τα κοινωνικά αίτια και τις πολιτικές επιλογές του κομμουνιστικού κόμματος. Χωρίς να πέφτουμε σε μια “λαθολογία” οφείλουμε να μελετήσουμε τα λάθη της εποχής εκείνης και πως αυτός ο αγώνας του ΔΣΕ δεν κατέληξε νικηφόρος. Η σημερινή νεολαία αυτό που μπορεί να αντλήσει από την εποχή του εμφυλίου είναι η έμπνευση από το αγώνα των νέων της εποχής γιατί ο ΔΣΕ ήταν κατά βάση υπόθεση των νέων ανθρώπων, με μαχητές ηλικίας από 18 έως 25 ετών στην πλειοψηφία τους, που πέρα του κατά πόσο ήταν καταρτισμένοι στον μαρξισμό-λενινισμό είχαν το ένστικτο και την εμπειρία της ΕΑΜικης περιόδου και ήθελαν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο κόσμο, να μην γυρίσουν στη φτώχεια και την καταπίεση της προπολεμικής περιόδου. Οι νέοι σήμερα έχουν να διδαχθούν πολλά από την αυταπάρνηση, την αποφασιστικότητα και των ηρωισμό των ανθρώπων αυτών που παρά την ήττα και τις όποιες διαψεύσεις τους,  έμειναν στην πλειοψηφία τους στρατευμένοι στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και αυτό είναι κάτι ακόμα που πρέπει να κρατήσουμε: Τις ρίζες του ΔΣΕ στην ελληνική κοινωνία!”

Αναιρέσεις 2016, ολοκλήρωση διημέρου στα Χανιά
θα νικήσουμε …

Ο  Γιώργος Κρεασίδης μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση είπε μεταξύ άλλων:
“…Το ΝΑΡ και η νΚΑ ανοίγουν μια συζήτηση σε όλη την Ελλάδα για τον εμφύλιο θέλοντας να τιμήσουν πρώτα από όλα τους μαχητές του ΔΣΕ που πολέμησαν για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής εκείνης ο αγώνας και οι θυσίες δεν πρέπει να ξεχαστούν! Εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την αθώωση των νικητών του εμφυλίου πολέμου που επέβαλλαν ένα ανελεύθερο καθεστώς που κρατούσε το λαό διχασμένο και το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας στην κατάσταση του πολίτη β΄κατηγορίας. Το μετεμφυλιακό καθεστώς ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού για αυτό και 20 χρόνια μετά τη νίκη του μας οδήγησε στη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Χωρίς την αυταπάρνηση, την αντοχή των ανθρώπων της αριστεράς και τους λαϊκού κινήματος οι λίγες ελευθερίες που έχουν απομείνει σήμερα δεν θα υπήρχαν. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα. Αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγει ο λαός δεν συγχώρεσαν τότε την προσπάθεια της κοινωνικής πλειοψηφίας να φτιάξει μια καλύτερη κοινωνία και σήμερα θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη το ότι την ιστορία την γράφουν οι λαοί που μάχονται. Yπάρχει ένα ρεύμα αναθεώρησης της  ιστορίας που επιχειρεί να δώσει ελαφρυντικά στους συνεργάτες των ναζί και να δικαιώσει το αντικομμουνιστικό καθεστώς που επικράτησε στη διάρκεια του εμφυλίου και μετά. Αυτό το ρεύμα πήρε τη σκυτάλη από την κυρίαρχη αντίληψη για την ιστορία σε αυτή τη χώρα. Σήμερα που η καπιταλιστική βαρβαρότητα όπως και εφαρμόζεται μέσα από τα μνημόνια θέλει να στηλιτεύσει κάθε λογική που λέει ότι “αξίζεις να αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο κόσμο” αναζητεί στις ξεπερασμένες αστικές αντιλήψεις ιδέες που θέλουν να σχετικοποιήσουν το δίκιο και την αυτοπεποίθηση που μπορεί να εμπνεύσει  η ιστορία του λαϊκού κινήματος”.

Αναιρέσεις 2016, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας των “Αναιρέσεων” ξεκίνησε με το Χανιώτικο συγκρότημα των “Τhe Dragons”, ενώ ακολούθησαν τα  “Μωρά Στη Φωτιά” που ενθουσίασαν τους εκατοντάδες νέους που τους παρακολούθησαν.

Οι “Αναιρέσεις 2016” διοργανώθηκαν από τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ (οργανώσεις που μετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) χωρίς χορηγούς και υποστηρικτές, με εθελοντική εργασία των μελών τους, ελεύθερη είσοδο και προαιρετική στήριξη από τον κόσμο που τις παρακολούθησε. 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos