Ανθρώπων Τόποι «Ανθρώπων Τόποι» είναι μία εκδήλωση για το δημόσιο χώρο που θα πραγματοποιηθεί στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου στις 18 Ιανουαρίου στις 7:30 το απόγευμα. Την εκδήλωση που οργανώνει η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» θα παρουσιάσουν η αρχιτέκτων κα. Θεανώ Φωτίου και ο πολεοδόμος κ. Νίκος Μπελαβίλας.
 
Οι δυο τους έχουν αναλάβει να μας αφηγηθούν ιστορίες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιστορία, την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, την αστική γεωγραφία, τη δημοσιογραφία, το χρονογράφημα και την πολιτική διακήρυξη.
 
Αναζητώντας τους δμόσιους χώρους σε μια πόλη…που πρώτα χτίζεται και μετά πολεοδομείται, που γκρεμίζει τα μνημεία της και στη θέση τους χτίζει πολυκατοικίες, που μπαζώνει τα ρέματα της, που μετατρέπει τα πάρκα της σε πάρκινγκ και στενεύει τα πεζοδρόμια της για να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης,
 
βρήκαμε μια πόλη…όπου κυριαρχεί το χρήμα, αλλά χάνεται όταν χρειάζεται για να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι, όπου η βιωσιμότητα των δημόσιων χώρων μετριέται με την εμπορευματική τους αξία, όπου κυριαρχεί η έννοια της καεδάφισης και όχι της διατήρησης, όπου ο χώρος αποτελείται μόνο από ένα άθροισμα ιδιωτικών χώρων και ό,τι μένει ανάμεσα τους γίνεται δρόμος, όπου όλοι νομοθετούν και αυθαιρετούν, είδαμε ότι βγήκαμε σε μια μάταιη αναζήτηση.
 
Αναζητώντας τους δημόσιους χώρους έξω από την πόλη και πάλι  την αυθαιρεσία συναντήσαμε… ένα άναρχα δομημένο περιβάλλον, σκουπίδια, πλαστικά και χημικά παντού, δρόμους και πάλι δρόμους, ανοιγμένους χωρίς σχέδιο στα βουνά, στις παραλίες και στα φαράγγια, δασικές εκτάσεις να αποχαρακτηρίζονται και να καταπατούνται, μεγάλες εκτάσεις να παραχωρούνται για να έρθουν οι πολυπόθητες «μεγάλες επενδύσεις», την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, το μεγαλύτερο συλλογικό μας αγαθό την εικόνα της Κρήτης, να ακυρώνονται, είδαμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα αγώνα για τους δημόσιους χώρους.
 
(από το πρόγραμμα της εκδήλωσης)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos