Αρχή της Ινδίκτου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις Διονυσάδες
ο Άγιος Αντώνιος στις Διονυσάδες

Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, Αρχή της Ινδίκτου και ημέρα προσευχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις Διονυσάδες Σητείας.

Οι Διονυσάδες είναι ένα σύμπεγμα τεσσάρων ακατοίκητων νησίδων, που συνιστά ἐνα μοναδικό οικοσύστημα. Φιλοξενούν ενδημικά φυτά και ερπετά, μια σημαντική αποικία του Αρτέμη, ενώ αποτελούν σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης για πολλά πουλιά κατά τη μετανάστευσή τους. Το καλοκαίρι φιλοξενούν ένα από τα πιο εμβληματικά είδη του Αιγαίου Πελάγους, τον Μαυροπετρίτη, είδος γερακιού γνωστό στους Στειακούς ως «Βαρβάκι».

Πριν την Απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών κτητόρων του ναού Αντωνίου Λελάκη, Μιχαήλ Χαμηλάκη και Κωνσταντίνου Πλωμαρίτη και όλων όσοι συνέβαλαν κατά καιρούς στην συντήρησή του. Τέλος ο Σεβ. ευχήθηκε ευλογημένο νέο εκκλησιαστικό έτος, ευχαρίστησε δε τα τέκνα του αοιδίμου Πρωτ. Χαραλάμπους Σταματάκη, Ιωάννη και Σταμάτιο Σταματάκη, αλλά και τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη για τη μεταφορά με το σκάφος και την πλούσια φιλοξενία.

Αρχή της Ινδίκτου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις Διονυσάδες

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας Αιδεσιμ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης. Στο Ψαλτήρι διακόνησε ο Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης κ. Αθανάσιος Περιστέρης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: