με ξεναγό τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό
με ξεναγό τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό

Την Πέμπτη 10/12/2015 η Γ΄ τάξη του σχολείου επισκέφτηκε την έκθεση φωτογραφίας του Κ. Κουτουλάκη στην Κριτσά.

Ο φωτογράφος Κώστας Κουτουλάκης (1897-1975) που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κριτσά Λασιθίου, υπήρξε στη διάρκεια του 20ου αιώνα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους. Το 2015 συμπληρώθηκαν τα 40 χρόνια της μνήμης του και τα 70 από τη συμμετοχή του στην Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων Κατοχής (1945)

με επικεφαλής τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη για να τεκμηριώσει τις ανείπωτες θυσίες και τις καταστροφές που υπέστη η Μεγαλόνησος στη διάρκεια της Ιταλογερμανικής φασιστικής επιδρομής.

Η έκθεση του «φωτογραφικού αρχείου Κ. Κουτουλάκη» φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΛΑΤΩ» (πρ Ελαιουργείο «Αρχαύλη») στην Κριτσά και δίδει τη δυνατότητα επαφής με το υλικό της καταγραφής των κατοχικών εγκλημάτων στην Κρήτη.

οι μαθητές ξεναγούνται στις φωτογραφίες
οι μαθητές ξεναγούνται στις φωτογραφίες

Η ξενάγηση των μαθητών έγινε από τον αρχιτέκτονα κ. Ο. Σγουρό ο οποίος παρουσίασε όχι μόνο το ιστορικό φορτίο των φωτογραφιών αλλά και το εικαστικό, τη ματιά δηλ. του φωτογράφου, η ενημέρωση για συγκεκριμένα στοιχεία από την κ. Κ. Σωπασάκη και στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβη ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς κ. Νίκος Κοκκίνης.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή, ίσως για πρώτη φορά, με την πραγματικότητα του β΄ παγκοσμίου πολέμου και τη φρίκη του, προβληματίστηκαν, εξέφρασαν τις σκέψεις τους σε μια ωραία συζήτηση κάνοντας τις απαραίτητες αναγωγές στο παρόν και ολοκλήρωσαν την επίσκεψη με μια υπόσχεση στους εαυτούς τους πως δεν θα επιτρέψουν στο φασισμό να εμφανιστεί ξανά στην Ευρώπη.

Απευθύνουμε πολλές ευχαριστίες στον κ. Κοκκίνη, τον κ. Σγουρό και τους εθελοντές του πολιτιστικού συλλόγου Κριτσάς.

Η διευθύντρια

Μαρία Κωστάκη

Οι καθηγήτριες

Κυπριωτάκη Αντωνία

Συσκάκη Αντωνία

Πατεράκη Χρυσούλα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos