για τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη
για τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση μιας μεγάλης μορφής, του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη (Αγ. Τριάδα Σητείας 1914 – Αγ. Βαρβάρα Αττικής 1978),

που σημάδεψε το Χανσενικό κίνημα στην Ελλάδα με τη δράση του, τόσο μέσα στη Σπιναλόγκα επί 20 χρόνια, όσο και στο σανατόριο της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω Αττικής καθώς και την πρόσφατη έκδοση της αυτοβιογραφίας του από τους κληρονόμους του, την οποία υπαγόρευσε ολόκληρη σε άλλους όντας τυφλός από τη νόσο, η βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» διοργανώνει εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Σπιναλόγκα» του ξενοδοχείου Blue Palace στην Πλάκα Ελούντας.

Τα πνευματικά δικαιώματα της αυτοβιογραφίας για τη Γαλλία και άλλες τρίτες χώρες έχουν εν ζωή παραχωρηθεί στον γαλλο-ελβετό Maurice Born, αρχιτέκτονα – εθνολόγο και Ερευνητή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος στο Παρίσι, ο οποίος θα είναι και ο κύριος ομιλητής. Τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη   τον γνώρισε από κοντά λίγα χρόνια πριν πεθάνει στο σανατόριο της Αγίας Βαρβάρας και έχει καταγράψει σημαντικές λεπτομέρειες από τη ζωή των χανσενικών. Ο κ. Maurice Born είναι από τους λίγους στην Ευρώπη που έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία της λέπρας και των λεπροκομείων, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια μετακόμισε από το Μπορντώ της Γαλλίας και σήμερα ζει μόνιμα στην Κρήτη. Έχει γράψει αρκετά βιβλία και έχει ασχοληθεί, ως εκδότης, με την έκδοση άλλων 80 περίπου.
Το 1973 έγραψε το σενάριο για την ταινία του Ζαν Ντανιέλ Πολέ «Η Τάξη» (L’ Ordre) με υπότιτλο «Οι λεπροί της Σπιναλόγκας: Οικειοποίηση μιας ανάμνησης», στην οποία μιλάει συνταρακτικά ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης και η οποία θα προβληθεί στο τέλος της εκδήλωσης.

Παρεμβάσεις θα κάνουν και άλλες προσωπικότητες που είχαν γνωρίσει από κοντά τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο πολιτικός μηχανικός κ. Κωστής Μαυρικάκης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο Προοδευτικός Σύλλογος Ελούντας και υποστηρίζει ο ΠΑΟΔΑΝ.

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» είναι γνωστή για την ποιότητα και το κύρος των εκδηλώσεων που προγραμματίζει για την ιστορία, τα βιβλία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία και την ιστορική μνήμη και η δράση της είναι ευρύτερα γνωστή στον ελλαδικό χώρο έχοντας αποσπάσει πολύ επαινετικά σχόλια για τις εκδηλώσεις της.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos