Με μια πολύ σημαντική εκδήλωση υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 το απόγευμα. Ο γνωστός αρχαιολόγος, πρώην Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και του Επιγραφικού Μουσείου της Αθήνας, κ. Χαράλαμπος Κριτζάς, θα μιλήσει με θέμα: «Ευετηρικά έθιμα των αρχαίων. Από τα κάλαντα του Ομήρου μέχρι τα βυζαντινά φυλακτάρια». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο.
Αν πιστέψουμε το βυζαντινό λεξικό Σούδα, ακόμη και ο Όμηρος έψαλλε κάποτε κάλαντα «παραχειμάζων εν Σάμω και προσπορευόμενος προς τας οικίας των επιφανεστάτων». Τα ίδια κάλαντα, όπως τονίζει το βυζαντινό κείμενο, συνέχιζαν να ψάλλονται για πολλά χρόνια από παιδιά που κρατούσαν ειρεσιώνες (χλωρά κλαδιά συνήθως ελιάς ή δάφνης, πάνω στα οποία κρεμούσαν μάλλινα νήματα και διάφορους καρπούς).
Θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε τα αρχαιότερα μαρτυρημένα κάλαντα σε νεοελληνική απόδοση και να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις με τα νεότερα, εκείνα που ακούγονται ακόμη και σήμερα.
Ο κ. Κριτζάς θα αναφερθεί στα αρχαία, τα βυζαντινά και τα νεότερα ευετηρικά έθιμα μέσω των οποίων οι άνθρωποι προσπαθούν να αποτρέψουν ή να εξουδετερώσουν το κακό σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπως είναι η αρχή του έτους.
Στα βυζαντινά χρόνια τα έθιμα αυτά απέκτησαν άλλο περιεχόμενο και κυριάρχησαν τα χριστιανικά σύμβολα, όπως γίνεται ακόμη και σήμερα που η Πρωτοχρονιά έχει πνευματικό χαρακτήρα, μια και την ίδια μέρα εορτάζεται η Περιτομή του Χριστού και τιμάται η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας.
Έχοντας μελετήσει επιγραφικές μαρτυρίες, φιλολογικές πηγές, αλλά και τα νεότερα ευετηρικά έθιμα, ο κ. Κριτζάς θα μας ξεναγήσει στη διαχρονία του πολιτισμού μας και θα προβάλει σχετικές εικόνες.
Στη φετινή εκδήλωση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης συμμετέχει (όπως και πέρυσι) το φωνητικό σύνολο ΘΥΡΑΘΕΝ VOCAL GROUP. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε νεοελληνικά κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαιτέρως από την Κρήτη. Συνοδεύουν οι καθηγητές του Μουσείου Θύραθεν.