Το σχέδιο της απόφασης, που υποστηρίχθηκε από ακόμη 89 χώρες, καλεί, επίσης, τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού «να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα χαράξουν στο πνεύμα των μελλοντικών γενεών τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος, για να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».
Ομόφωνα δεκτή ως πλήρες μέλος είναι και η Ελλάδα στο Διεθνή Οργανισμό για τη Συνεργασία, Mελέτη, Μνήμη και Έρευνα του Ολοκαυτώματος (Task Force for International Cooperation on Holaucaust Education, Remembrance and Research) που ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Σουηδίας.
Στη σημασία να διατηρηθεί ζωντανή στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας η μνήμη του Ολοκαυτώματος αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να σβήσει, η διατήρηση της μνήμης αποτελεί ασπίδα προστασίας για το μέλλον. Διατηρώντας τη μνήμη ζωντανή, συεχίζει, αποδοκιμάζουμε εκείνους που ισχυρίζονται ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ ή ότι έχει μεγαλοποιηθεί. Η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι έργο μισαλλόδοξων» αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμα ο Γενικός Γραμματέας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τέοιους ισχυρισμούς.
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου