Στην Πράξη
Η οφειλή των επανορθώσεων, παρουσίαση στο Ηράκλειο
Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο εκδοτικός οίκος «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου των K. H. Roth και H. Rübner, «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:30

στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου 
(οδός Λεωφόρος Πλαστήρα 10, 71 201 Ηράκλειο)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Karl-Heinz Roth, Συγγραφέας, ιστορικός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα

Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση θα συντονίσειο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Θα ακολουθήσει 30λεπτη παρουσίαση από τον Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, με θέμα: «Μνήμες Κατοχής» – Μαρτυρίες για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα «αντίποινα» της 3ης Οκτωβρίου 1943.

Στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα παρέμβουν εκπρόσωποι των φορέων που στηρίζουν την εκδήλωση, Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι οικογενειών θυμάτων της γερμανικής κατοχής και απλοί πολίτες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο  – σταθμό στον αγώνα της Ελλάδας για ηθικοπολιτική και ιστορική δικαίωση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το ζήτημα των επανορθώσεων και τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ένα επιστημονικό σύγγραμμα, αποτέλεσμα πολυετούς και ενδελεχούς έρευνας, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φέρει τις υπογραφές δυο κορυφαίων Γερμανών ιστορικών – συγγραφέων.

Ένα ντοκουμέντο, ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας για τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, μια έκδοση που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας απλής ομάδας πολιτών.

Είναι ενδεικτικό των απόψεων των ομιλητών ότι ο Κ.Η. Roth άρχισε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ζητώντας συγγνώμη διότι, επειδή είναι είναι φτωχά τα ελληνικά του και είναι αναγκασμένος, όπως είπε, να μιλήσει στα γερμανικά, τη γλώσσα εκείνων που κατέστρεψε τη χώρα μας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και έκαναν τόσο μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό!

Την εκδήλωση και το βιβλίο έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Βουλή των Ελλήνων και στηρίζουν:

  • το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,
  • η Περιφέρεια Κρήτης,
  • η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ Κρήτης)
  • η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Συμβάλλουν επίσης  στην επιτυχία τους: 

  • οι μαρτυρικοί Δήμοι Ανωγείων, Βιάννου και Καντάνου – Σελίνου,
  • οι Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Γερμανικής Κατοχής Δαμάστας και Σοκαρά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας».

Σημειώνεται ότι από την 11η έως και την 16η Φεβρουαρίου 2019 το βιβλίο παρουσιάζεται στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη (11.2, Δημοτικό Μέγαρο), Κατερίνη (12.2, Καπνικός Σταθμός), Αθήνα (13.2, Πολεμικό Μουσείο) Λιβαδειά (14.2,  αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας), Ηράκλειο Κρήτης (16.2, Πολιτιστικό Κέντρο). Ώρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 18.30.

Αναμφισβήτητα, το βιβλίο που παρουσιάζεται αποτελεί ένθερμη συνηγορία υπέρ των ελληνικών αξιώσεων! Η προοδευτική Γερμανία στηρίζει τον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!

Σας περιμένουμε!

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:30

στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου 
(οδός Λεωφόρος Πλαστήρα 10, 71 201 Ηράκλειο)

Είσοδος ελεύθερη!

ΘΕΡΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16.2 ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ  (Σάββατο 16.2, 18.30, Πολιτιστικό Κέντρο).

Το μήνυμα του Μ. Γλέζου έχει ως εξής:

«Το BBC, την 30ην Μαρτίου 1942, μετέδιδε τα εξής: «Η Ελλάς έσωσε την Μόσχαν και τον Καύκασον. Όταν φτάσει η ώρα, αγνωμοσύνη απέναντι του ελληνικού λαού, θα ισοδυναμεί με προδοσίαν απέναντι ολοκλήρου της Ευρώπης». Δυστυχώς, όμως, αυτά τα μεγάλα λόγια ξεχάστηκαν αμέσως μετά την ήττα του ναζισμού. Δικαιοσύνη για την μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε!

Οι συγγραφείς του βιβλίου με πλήθος αδιάσειστων στοιχείων και επιχειρημάτων παρουσιάζουν την μεθοδική εξόντωση του πληθυσμού, καταστροφή και λεηλασία, που προξένησαν στην Ελλάδα τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, προσφέροντας πολύτιμη συνηγορία στον αγώνα μας. Κατακεραυνώνουν, με αριστουργηματικό τρόπο και άριστη τεκμηρίωση, τις επιλογές των μεταναζιστικών γερμανικών κυβερνήσεων, που, διαχρονικά, είχαν ως σκοπό να ενταφιάσουν το ζήτημα. Παρέχουν ρεαλιστικές ιδέες και προτάσεις για την δίκαιη επίλυση του θέματος. Ενώνουν τη φωνή τους με όσους αγωνίζονται για να μην παραδοθεί στη λήθη και την λησμονιά η καταλυτική συμβολή του ελληνικού λαού στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από τον φασισμό. Και προειδοποιούν,την κυβέρνηση και την δημοκρατική πολιτική τάξη της χώρας τους, ότι ο μόνος τρόπος για να επέλθει κάθαρση από τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση!

Αναμφίβολα, οι συγγραφείς ανήκουν στο τμήμα εκείνο της γερμανικής κοινωνίας, που με τον αγώνα του για να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η Αντίσταση και η Θυσία του ελληνικού λαού, σώζει την τιμή της σύγχρονης Γερμανίας!

Μπορεί επιμέρους διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις να υπάρχουν. Ωστόσο, το μείζον είναι άλλο: το παρόνβιβλίο αποτελεί μία ισχυρή συνηγορία υπέρ των απαράγραπτων, δίκαιων και ισχυρά τεκμηριωμένων, αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας. Για μία ακόμη φορά διευκρινίζω ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι ιστορικό, νομικό, πολιτικό, οικονομικό. Πρωτίστως όμως είναι ηθικό! Και για την αποκατάσταση της ηθικής και του δικαίου απαιτείται απαραιτήτως η υλική επανόρθωση. Ακόμη «και ένα μάρκο να ήταν»…

Ένας οφειλόμενος λόγος προς την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου»: αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές, μας συγκίνησε η θαρραλέα και ανιδιοτελής πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε στη μετάφραση και την έκδοση στα ελληνικά του παρόντος βιβλίου, έργο δύσκολο και αξιέπαινο. Όπως και η γενναιόδωρη και πολιτικά εύστοχη χειρονομία σας να καλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο σε σύμπραξη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Αυτονοήτως, οι συγγραφείς, τα μέλη της ΕθελοντικήςΟμάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» και όλοι όσοι συνέβαλαν ανιδιοτελώς στην έκδοση αυτού του βιβλίου καθίστανται αυτομάτως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,στην πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Τα παραπάνω δείχνουν επίσης τον δρόμο της ενότητας, του δημοκρατικού ήθους και του αγώνα σε όλους. Και, κυρίως, στην κυβέρνηση και την πολιτική τάξη της χώρας μας, που, επιτέλους, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Δικαιοσύνη! Και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει αυτό το βιβλίο και τα μηνύματά του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του απόδημου Ελληνισμού. Αλλά και παντού, όπου υπάρχουν ενεργοί πολίτες, που η καρδιά τους φλέγεται για δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία. Για να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε 217 μέρες εναντίον και των δύο φασιστικών χωρών της Ευρώπης, ματαιώνοντας όλα τα σχέδια του Χίτλερ. Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που δεν πολέμησε ούτε ένας Έλληνας εναντίον της ΕΣΣΔ. Αυτής της συμβολής της Ελλάδας απαιτούμε την αναγνώριση, με πρώτο στόχο τη Σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.».

Μανώλης Γλέζος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: