Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Παγκρήτια θεολογική ημερίδα με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» προγραμματίζει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, το Σάββατο 16 Aπριλίου 2016, ώρα 18.00-20.40, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Ρέθυμνο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πραγματοποιείται με τη στήριξη και φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

Όπως είναι γνωστό, η Ορθόδοξη Εκκλησία προσμένει τη μεγάλη ιστορική στιγμή να συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, από 16-27 Ιουνίου, στην Κρήτη. Η σύγκληση της Συνόδου είναι σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο ανέμεναν οι χριστιανοί επί αιώνες. Η τιμή και η ευθύνη για την Εκκλησία της Κρήτης είναι μεγάλη, αφού η Σύνοδος πρόκειται να συνέλθει στη Μεγαλόνησο. Όπως έχει αποφασιστεί κατά τις προσυνοδικές διασκέψεις και τη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, β) Το μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού, γ) Το αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, δ) Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω, στ) Η Ορθόδοξος διασπορά.

Ο Σύνδεσμος των θεολόγων της Κρήτης, με την ευλογία και τη στήριξη της Iεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προγραμματίζει την ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των θεολόγων και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα του γεγονότος και τη σημασία του για την Εκκλησία και τον κόσμο.

Εισηγητές της ημερίδας είναι:

  1. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Προετοιμασία-Προοπτικές».
  2. Πρωτ. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Επίκουρος Καθηγητής Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το ζήτημα των διαχριστιανικών διαλόγων: Ανάλυση, δυσκολίες, προοπτικές».
  3. Πέτρος Βασιλειάδης, Ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και η αποστολή της στον κόσμο».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, επίσης, θα γίνει τιμητική αναφορά στον αείμνηστο Ιωάννη Κουμεντάκη, θεολόγο – συγγραφέα, ο οποίος υπήρξε εκπαιδευτικός με αξιόλογη προσφορά στο Ρέθυμνο και τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου. Για το πρόσωπο και το έργο του θα μιλήσει ο Μιχάλης Τζεκάκης, θεολόγος, πρ. Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ιωάννης Κουμεντάκης: Ένας χαρισματικός θεολόγος εκπαιδευτικός που άφησε ίχνη».

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προσκαλεί τα μέλη του και όλους τους θεολόγους της Κρήτης να τιμήσουν  με την παρουσία τους την εκδήλωση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos