Οι Πρατσινάκη5 στον 104.4 Fm
Νίκος Τζώρτζης, Πρατσινάκηδες

Δύο από τους Πρατσινάκη5, δύο από τα 5 αδέλφια, που έλκουν την καταγωγή τους από το Σκοινιά του Πάνω Μεραμπέλλου και διαπρέπουν στη Βόρειο Ελλάδα, φιλοξένησε ο 104.4 Fm στην εκπομπή Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους «οικογενειακού», δίσκου με τίτλο, «Δημόσια Μουσική Συνύπαρξη». Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση που έγινε το Μάη του 2003, στη «Βάρδια» στη Θεσσαλονίκη.

Τους 5 αδελφούς Πρατσινάκη τους γνωρίσαμε το καλοκαίρι του 2004, όταν στήσαμε τη συναυλία τους που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Άνυδρος στο Νοφαλιά, και αφού πέρασαν και οι 5 από τον 104.4 Fm, για τα περαιτέρω.

Παρ’ ότι ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στη Βόρειο Ελλάδα, δεν έχουν ξεχάσει τη γενέτειρα, το Σκοινιά, όπου ανακαίνισαν το πατρικό τους και έρχονται, είτε όλοι μαζί, είτε εκ περιτροπής για διακοπές ή για τσι ελιές τους.

Έτσι λοιπόν δοθείσης της ευκαιρίας της κυκλοφορίας του δίσκου, αλλά και της ελαιοσυλλογής, δύο από τους πέντε, βρέθηκαν για μερικές μέρες το Σκοινιά και ο Νίκος Τζώρτζης στην εκπομπή Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι, τους «ανέκρινε».

Πρατσινάκη5: Δημόσια Μουσική ΣυνύπαρξηΝίκος Τζώρτζης: Εμείς γνωρίσαμε κατ’ αρχήν τον Κώστα Πρατσινάκη, μέσα από το συγκλονιστικό, «Ήταν μια στιγμή», του Γιώργου Καζαντζή. Μέχρις ότου γνωρίσαμε την οικογένεια από τη συναυλία του Καλοκαιριού.

Βασίλης: Ήδη στη μουσική σκηνή, προϋπήρχε ο Κώστας, ο οποίος έχει κάνει άλλους δύο δίσκους, εκτός από το «Ήταν μια στιγμή», και το «Ταξίδια με τον ίδιο χάρτη», με το Γιώργο Καζαντζή. Το «Έτσι τυχαία» και «Εδώ θα κατέβω». Τραγουδούσαμε περιστασιακά ο ένας με τον άλλον σε μουσικές σκηνές, ενώ ήταν διάχυτη, η διάθεση να εμφανιστούμε και οι πέντε. Όταν έγινε η πρώτη συνάντηση, το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό. Οπότε αποφασίσαμε αυτή η συνάντηση για βγει σ’ ένα CD . Και είναι αυτό το CD που έχετε στα χέρια σας.

Νίκος Τζώρτζης: Ασχολείστε πολλά χρόνια με το τραγούδι;

Γιάννης: Ξεκινήσαμε οι τρεις μεγάλοι. Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Παύλος. Ο οποίος, πιτσιρίκος, βρήκε μια κιθάρα και εμείς τρέχαμε από πίσω του. Μάθαμε τελικά κι οι τρεις, κιθάρα και δέσαμε ένα τρίφωνο καταπληκτικό δεδομένου ότι ήμαστε αδέλφια. Τη μουσική την είχαμε μέσα μας και από τον πατέρα μας, ο οποίος Κρητικός, Σκοινιώτης, είχε τρέλα με τη μουσική και ήθελε τα παιδιά του να μάθουν κάποιο όργανο και η μάνα μας η οποία είχε μια υπέροχη φωνή, Μακεδονίτισσα από το Βελβεντό Κοζάνης, ένα μουσικό χωριό, ήθελε να τραγουδάμε, οπότε…..

Νίκος Τζώρτζης: Άρα η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας, παρά τις σπουδές σας, η μουσική ήταν πάντα εκεί.

Γιάννης: Ναι. Ας πούμε θα δεις τους Πρατσινάκηδες σε κάποιο ψαλτήρι, να κάνουν ισοκράτημα, ο Δημήτρης είναι καθηγητής μουσικής……

Νίκος Τζώρτζης: Τι περιέχει το CD .

Βασίλης: Το CD είναι από τις ζωντανές μας ηχογραφήσεις στη Βάρδια, έχει κάποια παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης και της Μακεδονίας, ένα τραγούδι του Παύλου, δύο του Δημήτρη και ένα του Κώστα. Το «Ήταν μια στιγμή» του Γιώργου του Καζαντζή σε μια νέα εκτέλεση, ένα του Ζούδιαρη τους Χαιρετισμούς, την Αρετούσα του Σπάθα, του Μαρκόπουλου το 1994 και του Ξαρχάκου τα Κόκκινα Τριαντάφυλλα.

Fm Records.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos