Στην Πράξη
Οι χοροστασίες του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, 24-27 Αυγούστου
Άγιος Φανούριος, Νεάπολη

Η Εορτή του Αγίου ιερομάρτυρος Ευτυχούς

Την Δευτέρα 24 Αυγούστου, μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ευτυχούς, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον φερώνυμο Ιερό Ναό που ευρίσκεται εντός του ξενοδοχείου «Caldera», στην Ανάληψη Χερσονήσου.

Η Εορτή του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης

Το εσπέρας της Δευτέρας 24 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Τίτου, Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου, του Πάτρωνα και θεμελιωτή της Ορθοδόξου Πίστεως της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ευχήθηκε στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη, επί τη ονομαστική του εορτή, ο Απόστολος Τίτος να τον προστατεύει και να τον κατευθύνει εις παν έργον αγαθόν για να πολλαπλασιάζει διαρκώς τα πολλά χαρίσματα που του δώρισε ο Θεός μέσα στην Εκκλησία.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 25 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

Συλλειτουργούντες Αρχιερείς ήσαν ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κατάρων κ. Μακάριος εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Απαμείας κ. Παΐσιος, Κνωσού κ. Πρόδρομος και Ευμενείας κ. Ειρηναίος. Εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 700 χριστιανών που σφαγιάσθησαν υπό του οθωμανού δυνάστη στην πόλη του Ηρακλείου, την 25η Αυγούστου 1898, δίδοντας το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας.  

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας «Φερμαλίνας» Νεαπόλεως.

Η Εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Φανουρίου του νεοφανούς

Το εσπέρας της Τετάρτης 26 Αυγούστου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσεται η Ιερά Εικών του Αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.  

«Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο λαοφιλείς Αγίους της Εκκλησίας μας. Ανήκει στους μεγάλους μάρτυρες του Χριστού, ανήκει σε εκείνους τους Αγίους που σφράγισαν την Πίστη και την αγάπη τους προς τον Χριστό, που πότισαν το δένδρο της Εκκλησίας με το ίδιο τους το αίμα», υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα και ομίλησε περί του μαρτυρικού βίου του τιμωμένου Αγίου, όπως απεικονίζεται σε δώδεκα σκηνές στην σεβασμία Ιερά Εικόνα του που ευρέθη στη νήσο Ρόδο.

«Η μορφή του Αγίου Φανουρίου πολύ γρήγορα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί επιτελούσε αναρίθμητα θαύματα σε όσους τον επικαλούνταν. Η φήμη του διαδόθηκε και στην Κρήτη όπου σήμερα τιμάται ιδιαιτέρως. Στο νησί έγινε γνωστός κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν τρεις Κρήτες ιερείς, επικαλούμενοι το όνομά του, σώθηκαν από την αιχμαλωσία των Αγαρηνών και μπόρεσαν να υπηρετήσουν ξανά τα ιερατικά τους καθήκοντα», ανέφερε.    

«Οι φανουρόπιτες, που και φέτος γεμίζουν τους χώρους των ιερών ναών, αποτελούν έκφραση ευγνωμοσύνης των χριστιανών για την προστασία και τις ευεργεσίες που προσφέρει ο αγαπητός Άγιος σε κάθε πιστό που προσφεύγει στο ιερό του εικόνισμα και του ζητεί να εκπληρώσει πάντα τα προς σωτηρίαν αιτήματα».          

Ο Σεβασμιώτατος περάτωσε την ομιλία του, λέγοντας: «Εκείνο που μας φανερώνει καθημερινά ο Άγιος Φανούριος δεν είναι τα χαμένα αντικείμενα, αλλά το σταυρό και την λαμπάδα, που προδηλώνουν το σταυροαναστάσιμο ήθος των χριστιανών. Αυτό που ζητάει ο Χριστός από όλους εμάς σήμερα είναι να θυσιάσουμε στην αγάπη Του όχι την ζωή μας, αλλά το εγώ και το θέλημά μας και να συστοιχηθούμε με το Θέλημα και το Ευαγγέλιό Του».

Προ της απολύσεως ευλόγησε τις παραδοσιακές φανουρόπιτες.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Νεαπόλεως.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ευχήθηκε ο Άγιος Φανούριος να φανερώνει σε όλους μας την ανθρωπιά και το φιλότιμο και κυρίως να μας καθοδηγεί στο δρόμο προς τη Βασιλεία των Ουρανών. 

από τη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: