Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, Κουνδούρειος βιβλιοθήκη
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο 2 Απριλίου,  επισκέφτηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, με μαθητές  Α΄ & Β΄ τάξης , την Κουνδούρειο  Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τα παιδιά υποδέχτηκαν, η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ.  Ειρήνη Δραγασάκη,  η κ.  Αντωνία Καπαράκη  & η κ. Εργίνα Καναβάκη.  Οι μικροί μας επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν,  την ιστορία της βιβλιοθήκης της πόλης μας.  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερώθηκαν τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη για να αξιοποιούν ποιοτικά τον ελεύθερο  χρόνο τους.  Συμμετείχαν επίσης σε ακροάσεις,  σε κατασκευές και σε αφηγηματικό παιχνίδι.  Για τον εορτασμό αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ,φέτος ήταν υπεύθυνο το Τμήμα της Ρωσίας,  το οποίο επέλεξε τον ταλαντούχο ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Sergey Makhotin  ο οποίος έγραψε το παρακάτω μήνυμα:

«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…..»

“Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε να χτίζω σπίτια με κύβους και να παίζω παιχνίδια όλων των ειδών. Για στέγη χρησιμοποιούσα συχνά ένα βιβλίο με εικόνες. Στα όνειρά μου τρύπωνα στο σπίτι, ξάπλωνα σ’ ένα κρεβάτι καμωμένο από σπιρτόκουτο και κοιτούσα τα σύννεφα ή τον έναστρο ουρανό – ανάλογα με την εικόνα που προτιμούσα.

Ακολουθούσα από διαίσθηση τον κανόνα της ζωής κάθε παιδιού, που προσπαθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον. Κι ένα παιδικό βιβλίο με βοήθησε στ’ αλήθεια να τα καταφέρω.

Έπειτα μεγάλωσα, έμαθα να διαβάζω, κι ένα βιβλίο στη φαντασία μου άρχισε να φαίνεται περισσότερο σαν μια πεταλούδα ή ακόμα σαν ένα πουλί παρά σαν μια στέγη σπιτιού. Οι σελίδες του έμοιαζαν με φτερά που θρόιζαν. Θαρρείς και το βιβλίο έστεκε στο περβάζι έτοιμο να πετάξει έξω από το ανοιχτό παράθυρο σε άγνωστους τόπους. Το έπαιρνα στα χέρια μου, άρχιζα να το διαβάζω κι εκείνο ησύχαζε. Τότε ορμούσα εγώ σε άλλες χώρες και κόσμους, ξανοίγοντας τον χώρο της φαντασίας μου.

Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! Αδύνατον να αναλύσεις τη μυρωδιά στα συστατικά της: το τυπογραφικό μελάνι, την κόλλα… όχι, δε γίνεται! Η μυρωδιά του βιβλίου είναι ιδιαίτερη, συναρπαστική και μοναδική. Οι άκρες από μερικές σελίδες μπορεί να έχουν κολλήσει, λες και το βιβλίο δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Ξυπνάει όταν αρχίζεις να το διαβάζεις.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, Κουνδούρειος βιβλιοθήκη
μια από τις εκδηλώσεις

Μεγαλώνεις και ο κόσμος ολόγυρα γίνεται περισσότερο σύνθετος. Αντιμετωπίζεις ερωτήματα που ακόμα και οι μεγάλοι δεν μπορούν να τα απαντήσουν. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείς τις αμφιβολίες και τα μυστικά σου με κάποιον. Και να που ένα βιβλίο έρχεται πάλι να σε βοηθήσει. Πολλοί από μας έχουν πιάσει τον εαυτό τους να συλλογίζεται: για μένα γράφτηκε αυτό το βιβλίο! Και ο ήρωας που προτιμάς φαίνεται ξαφνικά να σου μοιάζει. Συναντά τα ίδια προβλήματα και τ’ αντιμετωπίζει με σύνεση. Κάποιος άλλος από τους χαρακτήρες δε σου μοιάζει καθόλου, αλλά θέλεις να δοκιμάσεις τον ρόλο του, να νιώσεις γενναίος και πολυμήχανος σαν εκείνον.

Όταν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι λέει «Δε μ’ αρέσει να διαβάζω!», με κάνει και γελάω! Δεν τα πιστεύω αυτά τα παιδιά. Σίγουρα τρώνε παγωτά, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν ενδιαφέρουσες ταινίες. Με άλλα λόγια, τους αρέσει να περνούν καλά. Και το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα είναι ευχαρίστηση.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γράφουν τα έργα τους οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων.”
Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Ευχαριστούμε:  το 1Ο Δημοτικό Σχολείο για την συμμετοχή του,  το ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου για την συνεργασία του. Επίσης τις κυρίες  Μαρνέλλου Αθηνά  & Περάκη Σοφία για την αφήγηση των βιβλίων, τον κ. Μπρόκο Γεώργιο  για την παρουσίαση του ποιήματός του & την κ. Μπρόκου Ειρήνη για το παραδοσιακό ποίημα που  τραγούδησε. Τέλος  το Ζαχαροπλαστείο «Παραδοσιακό» που έψησε τα λαζαράκια που έφτιαξαν τα παιδιά αφιλοκερδώς.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ

Ελευθέριος Ραφαϊλάκης

Ημέρα παιδικού βιβλίου και Λαζαράκια

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: