Περιοδικό Αμάλθεια, νέο τεύχος σε κυκλοφορία
τεύχος 147 – 148

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Αμάλθεια, το οποίο εκδίδει η Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι τετραπλό και έχει αριθμό 184-187. Το περιοδικό διανύει το 47ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.

Στις «επισημάνσεις», όπως πάντα, περιλάβαμε νέους αλλά και καταξιωμένους ποιητές: Ζέρβας, Μαρκάκης, Λαζαρόπουλος αλλά και Σουρής, Σκόκος, Κ. Δημουλά, Ελύτης, Πολέμης κ.α. Επίσης «επισημάναμε» αρκετά μικρά σχόλια από ειδήσεις θετικού προσανατολισμού, οι οποίες συνήθως περνάνε απαρατήρητές στον κυκεώνα των ειδήσεων της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.

Στις συνεντεύξεις του τεύχους φιλοξενούμε τον κορυφαίο σήμερα βιολάτορα της Ανατολικής Κρήτης Βαγγέλη Βαρδάκη και τον αείμνηστο μαντιναδολόγο Κωστή Καμινάκη σε μια συνέντευξη που είχαμε πάρει παλιά.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία: «Ο Νομός Λασιθίου και η Ιστορία του», της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, «Η εκπαίδευση στην Επαρχία Λασιθίου», των Μιχάλη Κασσωτάκη και Ιωάννη Καραβαλάκη και «Το χρονικό του εν Νεαπόλει Μεραμπέλλου Μητροπολιτικού Μεγάρου 1929-2015» της Μαρίας Γ. Σεργάκη.

Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων σε ένα αφιέρωμα στην Κρητική Μαντινάδα της Ανθής Ρουμπελάκη, του υπογράφοντα και του Γιάννη Χρονάκη. Ο Βαγγέλης Βαρδάκης γράφει για το βιολί στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Ο Γιάννης Χρονάκης αναφέρεται στον λογοτέχνη Γιάννη Σφακιανάκη από τη Νεάπολη. Η Καθηγήτρια του ΑΠΘ Μαρία Αρακαδάκη γράφει για το έσχατο προπύργιο της Βενετικής Θαλασσοκρατορίας, τη Σπιναλόγκα, η Μαρία Καρτέρη-Σιγανού για το Κρητικό λεξιλόγιο, η αρχαιολόγος Μαρία Μαρή για το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης, στη Σκοπή Σητείας, ο Εφέτης Ι. Μ. Μαρκάκης «περί της μαρτυρουμένης από τον Αριστοτέλη ελλείψεως λήμματος των κόσμων της Δωρικής Κρήτης». Ο υπογράφων, τέλος, για τα ονόματα των περιοχών που αναφέρονται σε χάρτες της Κρήτης του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Στο τεύχος αυτό δημοσιεύονται, ακόμα, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού τετράστιχου που προκήρυξε η Ι.Λ.Ε.Ν. Λασιθίου και το περιοδικό μας με τα βραβευμένα ποιήματα.

Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, Κατερίνα Μεσίγκου και Αγγελική Σβορώνου.

Ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, σε όλους τους φίλους και συνεργάτες και τα μέσα ενημέρωσης που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στην έκδοση, την κυκλοφορία και την προβολή της «Αμάλθειας». Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάμε το περιοδικό έχει ανάγκη την κάθε προσφορά.

Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € ετήσια συνδρομή- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 – 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com

Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos