Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης
του Γιώργη Μαρκάκη, έκδοση του συλλόγου φίλων μουσείου Λυχνοστάτης

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» του Δήμου Ηρακλείου (β’ όροφος οδού Ανδρόγεω), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»

σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (εκδόσεις Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», σελίδες  344).

Το βιβλίο έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης καθώς και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.  Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: γενικό μέρος, ειδικό μέρος και παράρτημα. Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων σαράντα αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία εκατόν πενήντα από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες –επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα).

Στην εκδήλωση παρουσίασης  του βιβλίου σύντομη αναφορά θα κάνουν οι : Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, Λευτέρης Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης & Αντεπιστ. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και ο ποιητής Γιώργης Καράτζης.

Επίσης, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι :Μαρία Φραγκιαδάκη, φιλόλογος, Αντώνης Περαντωνάκης , σκηνοθέτης και Γιάννης Μαρκάκης, διευθυντής Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ». Την εκδήλωση που θα συντονίσει ο συγγραφέας & δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, θα κλείσουν μουσικά οι Γιώργης Τσαντάκης (βιολί) και Γιάννης Βάρδας (λύρα). Είσοδος ελεύθερη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos