Στην αρχαία ελιά....
υπό τους ήχους του τυμπάνου, ξεκινά η τελετή

Παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (20/8) στο Καβούσι, μια σειρά εκδηλώσεις για την κοπή κλαδιών από την αρχαία ελιά του Καβουσίου, κλαδιά τα οποία στεφάνωσαν τις νικήτριες του Μαραθωνίου Γυναικών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Αρχικά, στη θέση Αζοριάς, 3 περίπου χιλιόμετρα πάνω από το Καβούσι, όπου βρίσκεται το αρχαίο δέντρο ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, μαζί με ιερείς, τέλεσε δέηση, για να ακολουθήσει αρχαιοπρεπές δρώμενο, για τη κοπή των κλαδιών.
Στην αρχαία ελιά....
οι ιέρειες παραδίδουν κλάδους ελαίας….

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, με ομιλίες του Δημάρχου και άλλων, για να κλείσει η βραδιά με Κρητικό γλέντι.

Το παρόν έδωσαν, οι βουλευτές του νομού, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου Χριστοφακάκης και Λουκαράκης, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, πολιτευτές και πλήθος κόσμου από το Καβούσι και αλλού.

στην αρχαία ελιά ….

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι:

«Η ελιά, που η εικόνα της αποτελεί για την Κρήτη μια συμπυκνωμένη έκφραση του πολιτισμού και της ιστορίας της, έρχεται να συναντήσει ξανά το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.»

Στην αρχαία ελιά....
αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας

Ενώ ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αναφέρθηκε στο ιστορικό ανακάλυψης του συγκεκριμένου δέντρου και σε ότι επακολούθησε.

Χιλιάδες χρόνια έχουν ακουμπήσει ευλαβικά στον κορμό της. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξαποστάσει στην πλούσια φυλλωσιά της. Χιλιάδες περαστικοί, Έλληνες και ξένοι, δουλευτάδες της γης και τεχνίτες του πολέμου, την έχουν συναντήσει στο διάβα τους. Χιλιάδες στόματα έχουν γευτεί τους χυμούς των καρπών της. Χιλιάδες πουλιά έχουν φωλιάσει στους κλώνους της ή καθισμένα σ’ αυτούς έχουν δοξολογήσει το Δημιουργό τού παντός, που εκείνα τον ξέρουν καλά.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos