"Γέμισε" με ξεναγούς το Μουσείο Χριστιανικής τέχνης!
“Γέμισε” με ξεναγούς το Μουσείο Χριστιανικής τέχνης!

Ήταν μια σημαντική μέρα για το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών”. Το επισκέφτηκαν οι ξεναγοί μας, οι άνθρωποι που με ευσυνειδησία και γνώση μεταφέρουν τον πολιτισμό μας στους επισκέπτες της Κρήτης.

Ογδόντα περίπου μέλη του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης βρέθηκαν για πολλές ώρες την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, στους χώρους του Μουσείου, ενημερώθηκαν για τη νέα μορφή και τη λειτουργία του

και ξεναγήθηκαν στα εκθέματά του από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Δρ. Εμμ. Δρακάκη και την επιμελήτρια του Μουσείου Δρ. Έφη Ψιλάκη.

Οι εκλεκτοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο αιώνα μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας (19ος αιώνας). Περιηγήθηκαν στις συλλογές λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων, παλαιτύπων, καθώς και στη συλλογή φορητών εικόνων που, κατά γενική ομολογία, είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται έργα κορυφαίων δημιουργών όπως του Άγγελου Ακοτάντου και του Μιχαήλ Δαμασκηνού, έργα που αποτελούν κορυφαίους σταθμούς της κρητικής αγιογραφίας. Οι ξεναγοί μας στάθηκαν με πραγματικό ενδιαφέρον σε κάθε έκθεμα (γεγονός που δείχνει και την ποιότητα του κλάδου), άκουσαν, σχολίασαν, συζήτησαν με τους υπεύθυνους του Μουσείου.

Στόχος του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών” είναι να αποτελέσει βασικό κύτταρο πολιτισμού, να φέρει σε επαφή τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες του με τη χριστιανική τέχνη, με σημαντικούς σταθμούς της εξέλιξής της όπως είναι η λεγόμενη Κρητική Σχολή Αγιογραφίας, και να προβάλει την καλλιτεχνική παράδοση που αναπτύχθηκε στο νησί κατά τους τελευταίους αιώνες. Στεγάζεται στο καθολικό της παλαιάς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο του Ηρακλείου και είναι ανοικτό καθημερινά από τις 9:30 έως τις 18:30.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

%d