Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές
Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης παρουσιάζουν την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Ηζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στα Χανιά, από την 1ηΔεκεμβρίου 2018 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

Τα τεκμήρια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το αρχείο του ίδιου του ποιητή όπως το ταξινόμησε ο γιος του Ανέστης.  Την εργοβιογραφία του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη συμπληρώνουν τεκμήρια από δημόσιες συλλογές, αρχεία, όπως τα ΑΣΚΙ, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη και το Αρχείο ΕΡΤ, ενώ την πρόσληψη του έργου του κείμενα κριτικών και ομότεχνών του.

Την έκθεση των Χανίων συμπληρώνουν τρεις ενότητες με θέμα « Ο Αναγνωστάκης και η Κρήτη», με τεκμήρια που συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του Μανόλη Αναγνωστάκη από όλη την Κρήτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες με θέμα τη ζωή και το έργο του Ποιητή:

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 8:00 μ.μ.:   

«Τό θέμα είναι τ ώ ρ α τί λες»                                                              

Ο χρόνος στο έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαρίνα Αρετάκη, φιλόλογος,δρ νεοελληνικής φιλολογίας, Κώστας Καραβίδας, δρ νεοελληνική φιλολογίας Παν. Αθηνών, Αλέξης Πολίτης, Ομοτ. Καθηγητής Παν. Κρήτης. Συντονίζει η Έμμυ Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος»

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 8:00 μ.μ.

«Τό θέμα είναι τ ώ ρ α τί λες»

Η πολιτική επικαιρότητα του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Παντελής Μπουκάλας, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, Λίζυ Τσιριμώκου, ομοτ. Καθ. ΑΠΘ, αρθρογράφος, Κώστας Κατσουλάρης, λογοτέχνης

Συντονίζει η Αγγέλα Καστρινάκη, καθ. Παν. Κρήτης

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος»

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου μπορούν να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο της έκθεσης ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 11:30 π.μ. η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα συζητήσει με εκπαιδευτικούς το θέμα «Διδάσκοντας την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη».

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» (οδός Χάληδων 83, Χανιά).

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 9.00π.μ.-1.30 μ.μ. και 6.00 π.μ. – 9.00 μ.μ., Σαββατοκύριακο 10.00 π.μ.- 2.00 μ.μ. και 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

Τις ημέρες των αργιών 25 & 26 Δεκεμβρίου και 1 & 6 Ιανουαρίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos