Γιώργος Μακράκης

Ο συγγραφέας

«Το άσπρο ράσο» το νέο βιβλίο του επίκουρου καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Γιώργου Μαρκάκη παρουσιάστηκε χθες (7/11) το βράδυ στην αίθουσα του επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο. Μία βραδιά ζεστή και συνάμα συγκινητική, όπου ξετυλίχτηκαν, πάντα με οδηγό το βιβλίο, αναμνήσεις μίας ζωής αφιερωμένης στην ιατρική και στον ισχυρό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ γιατρού και ασθενούς.

Γιατί αυτή ακριώς τη σχέση πραγματεύεται το βιβλίο. Είκοσι έξι κεφάλαια αυτοδύναμα και σπονδυλωτά ταυτόχρονα ξετυλίγουν τη σχέση αυτή, τον τρόπο που αναπτύσσεται και συνάμα όλους τους προβληματισμούς που θέτει. Λέμε την αλήθεια στον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του ή όχι. Δίνουμε ελπίδ στον καταδικασμένο ή του δίνουμε φρούδες ελπίδες καταδικάζοντας τον έτσι στην άγνοια. Σ΄ αυτά και σε πολλά άλλα ζητήματα ο Μαρκάκης παίρνει θέση.

Το βιβλίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Νίκος Πετράκης, ο οποίος σύμφωνα με τον συγγραφέα έκανε την καλύτερη παρουσίαση που θα μπορούσε να έχει ποτέ το βιβλίο του. «ο κριτικός νους, η ευρύτατη ενημέρωση, τον κάνουν να βλέπει τις άλλες διαστάσεις των θεμάτων, τη μαγική διάσταση των θεμάτων. Το βιβλίο είναι σπουδαίο και ως λογοτεχνικό κείμενο επίσης. Και αυτό γιατί περικλείει όλα τα λογοτεχνικά είδη, είναι δοκίμιο, αυτοβιογραφία, διήγημα και υπεράνω όλων ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα» είπε ο κ. Πετράκης. Ενώ αποκάλψε ότι το βιβλίο έχει προταθεί να μπει στην ύλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου ο χειρούργος ιατρός κ. Γιάννης Τζώρτζης. Ο ίδιος ο υγγραφέας διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του που καθήλωσαν και συγκίνησαν το κοινό με τη γλαφυρότητα του λόγου και την αλήθεια της ψυχής που αποτυπώνεται στα μάτια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Οδυσσέας Σγουρός, ο νυν πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου κ. Νικολαράκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Χατζηδάκης κ.ά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης».

«Μια πόρτα κλείνει, ένα παράθυρο ανοίγει. Ισορροπία φωτός ή αναπότρεπτο έλλειμμα φωτισμού; Ένας γιατρός φεύγει, ένας φοιτητής της Ιατρικής έρχεται. Μοιραία σκυταλοδρομία με σίγουρα αδιατάραχτη μεταβίβαση σκυτάλης; Η καθημερινή διόγκωση της γνώσης μπορεί ν’ αντισταθμίσει την καθημερνή συρρίκνωση της ανθρωπιάς σ’ αυτή την ιερότερη διανθρώπινη σχέση, αυτή του αρρώστου-γιατρού; Μια σχέση που εγκαταλείποντας καθ’ οδόν τα μάγια από τα οποία ξεκίνησε, κράτησε τη μαγεία, που καθ’ οδόν απέκτησε. Της μαγείας αυτής αυτόπτης μάρτυρας υπήρξε πάντα η ιατρική μπλούζα, που "ανεπαισθήτως" τότε μεταλλασσόταν σε ράσο. Μόνο που αντί για μαύρο ήταν άσπρο. Τις ιστορίες αυτές της άσπρης μπλούζας παραδίδει ο γιατρός μέσα σε πράσινο φάκελο στον ‘Αλκη, τον υποψήφιο φοιτητή της Ιατρικής, προσπαθώντας να τον βοηθήσει στο μεγάλο του "ναι" ή στο μεγάλου του "όχι"».
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Λυχνοστάτης

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos