Απόκοπος ή Σπιναλόγκα, επίσημη πρώτη στο νησί
το σκηνικό που στήθηκε στη Σπιναλόγκα για τη παρουσίαση του έργου

Σ’ έναν χώρο όπου κυριαρχούσε ο θάνατος, η απομόνωση και η ανυπαρξία, αποτελεί ιδιαίτερη εξέλιξη η παρουσία του σύγχρονου πολιτισμού. Γνωρίζοντας πλέον με λεπτομέρεια τη ζωή των χανσενικών στο νησί,

ειλικρινά η σκέψη, να μπορούσαν όσοι έζησαν εκεί να έβλεπαν την εξέλιξη του τόπου μαρτυρίου πέρασε από το μυαλό.

Το βράδυ της Τετάρτης (18/7), παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το έργο των Νίκου Ξυδάκη – Διονύση Καψάλη “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα”. Η εις Άδου κάθοδος που εμπνεύστηκε ο Μπεγαρδής, με τη σίγουρη πορεία προς τον Άδη των έγκλειστων στη Σπιναλόγκα.

Απόκοπος ή Σπιναλόγκα, επίσημη πρώτη στο νησί
Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Καψάλης κατά τις πρόβες

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Παπαδόπουλου απέδωσαν τη σύνθεση του Νίκου Ξυδάκη, με αφηγητές τους δύο δημιουργούς του έργου. Ερμήνευσαν οι Θοδωρής Βουτσικάκης,  και η Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου που αναφέρθηκε στις δυσκολίες τους εγχειρήματος.

Το έργο ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και θα αποτελέσει τμήμα του φακέλου υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν μια υπέρ προσπάθεια πολλών ανθρώπων η οποία ευχόμαστε να ευοδωθεί.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos