«Ας κρατήσουν οι χοροί…» Με συρτά και μπάλο…
«Ας κρατήσουν οι χοροί…» Με συρτά και μπάλο…

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι τριάντα πέντε χορευτές που συμμετείχαν στο 1ο Σεμινάριο Χορού, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Το  χορευτικό σεμινάριο είχε θέμα το χορό στις Κυκλάδες με τον καταξιωμένο χοροδιδάσκαλο Γιώργο Λιάρο και τη συνεργάτιδά του Ήρα Κοντού, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ιεράπετρα. Μέλη της Χορευτικής Ομάδας Ιεράπετρας, με την υπεύθυνη Κατερίνα Βαγγέλα η οποία ήταν και η εμπνευστής και η συντονίστρια του Σεμιναρίου,

 με συμπολίτες που αγαπούν το χορό, τη μουσική και την παράδοση, αλλά και με χοροδιδασκάλους από το Μακρύ Γιαλό, τη Σητεία και το Ηράκλειο, που ήρθαν στην Ιεράπετρα αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο, γνωρίζοντας από κοντά το ηχόχρωμα της κυκλαδίτικης μουσικής παράδοσης και τα χορευτικά βήματα και σκέρτσα από πολλούς νησιώτικους χορούς.

Όπως εξήγησε στους συμμετέχοντες ο Γιώργος Λιάρος, οι χοροί που κυριαρχούν σε όλα τα κυκλαδίτικα γλέντια είναι ο συρτός και ο μπάλος. Είναι οι χοροί με τους οποίους εκφράζονται οι ντόπιοι και εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συρτό και στον μπάλο συναντάμε διαφορετικά κινητικά μοτίβα από νησί σε νησί ή από χωριό σε χωριό, αλλά η σημαντικότερη διαφορά επικεντρώνεται στην υφολογική προσέγγιση του χορού. Υπάρχουν επίσης επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση ή ακόμα και από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τέτοιοι χαρακτηριστικοί χοροί είναι ο καρσιλαμάς της Κύθνου και το χασάπικο της Πάρου, το οποίο απόλαυσαν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του στο πρώτο μέρος του Σεμιναρίου, οι χορευτές, το Σάββατο το βράδυ.

Το Σεμινάριο που είχε διάρκεια 6 ώρες ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι με τον πιο γνωστό νησιώτικο χορό, τον μπάλο, και μια μικρή γεύση από σκωπτικούς χορούς της παρέας και της Αποκριάς.

Ευχαριστώντας ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Λιάρος για την πολλή καλή συνεργασία που είχε, τόσο με τους διοργανωτές και τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ όσο και με τους συμμετέχοντες χορευτές, υποσχέθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ήρα Κοντού θα είναι πάντα διαθέσιμοι για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία θα μπορούσε να δοθεί εκ μέρους τους, για την εξέλιξη και την ακόμη καλύτερη γνωριμία μεταξύ τους.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Βαγγέλα ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το πρώτο χορευτικό κάλεσμα και πρόσφερε αναμνηστικά δώρα με γεύση Κρήτης στους φιλοξενούμενους χοροδιδασκάλους.

Οι χορευτές, τέλος, παίρνοντας τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, ευχαριστώντας και για τα νόστιμα κεράσματα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στα διαλείμματα ανάμεσα στις ώρες εκπαίδευσης, προσφορά των μελών της ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ κ. Κούλα Αγγελάκη ευχαρίστησε το Δήμο Ιεράπετρας την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, το Ξενοδοχείο ΑΣΤΡΟΝ για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία του Σεμιναρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos