Γλώσσες ή διάλεκτοι; Μια δύσκολη απόφαση που δεν τολμούμε να πάρουμε

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά την πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων Γλωσσολογίας που οργανώνει για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2022, με τίτλο:

Γλώσσες ή διάλεκτοι; Μια δύσκολη απόφαση που δεν τολμούμε να πάρουμε

Εισηγήτρια: Μαρίνα Τζακώστα Καθηγήτρια Γλωσσικής Ανάπτυξης και Αγωγής του Παιδιού της Προσχολικής Ηλικίας Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τί είναι οι γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες; Είναι πλήρη γλωσσικά συστήματα ισότιμα με την πρότυπη και επίσημη γλώσσα; Είναι γλώσσες που εξελίσσονται, που αλλάζουν, που χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικούς ανθρώπους, που γράφονται; Αν ναι, γιατί δεν τολμούμε να τους δώσουμε την θέση που τους αξίζει;

Στο πλαίσιο της ομιλίας θα συζητήσουμε εκτενώς ομοιότητες και διαφορές των γεωγραφικών ποικιλιών σε σχέση με την πρότυπη γλώσσα, δίνοντας έμφαση στην κρητική γλώσσα. Θα αναφερθούμε στις στάσεις των ομιλητών και στο πως οι πολιτικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική πολιτική διαμορφώνουν την γλωσσική ιδεολογία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μαρίνα Τζακώστα είναι Καθηγήτρια α’ βαθμίδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη της μητρικής γλώσσας, την εκμάθηση των δεύτερων γλωσσών, τις γλωσσικές αποκλίσεις και διαταραχές, την γλωσσική επαφή και αλλαγή, την διαλεκτολογία, την σχέση των διαλέκτων με την Κοινή Νεοελληνική και την διδασκαλία των διαλέκτων.
Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1996) και του Ινστιτούτου Γενετικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Leiden (της Ολλανδίας). Έχει εκπονήσει διδακτορικές και μεταδιδακτορικές έρευνες στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Amherst της Μασαχουσέτης (Η.Π.Α., 2003 και 2004), του Πανεπιστημίου Πατρών, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (Η.Π.Α., 2018) και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser (Καναδάς, 2022). Εργάστηκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2006 ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 μελέτες σε διεθνείς επιμελημένους τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, 7 βιβλία και επιμελημένους τόμους και 3 εκπαιδευτικά υλικά. Έχει δώσει περισσότερες από 100 προσκεκλημένες ομιλίες και συνεντεύξεις, ενώ παράλληλα υπογράφει άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε 24 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή ως επιστημονική συνεργάτιδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε ζωντανή μετάδοση

  • Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
  • Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/87624999799

Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos