Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Διεθνή μέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου),  ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η ΔΕΠΙΣ (Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Αγίου Νικολάου ), ο ΟΚΥΔΑΝ και ο ΠΑΟΔΑΝ, διοργανώνουν από κοινού στην πόλη αλλά και στα γειτονικά διαμερίσματα, στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών , με σκοπό την πρόληψη, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Μετά την κεντρική εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο (27/11), μια ακόμα ενημερωτική εσπερίδα, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ( 18.00 μ.μ)  στην αίθουσα εκδηλώσεων “ΛΑΤΩ” (Εργοστάσιο Αρχαύλη) της Κριτσάς.

Συμμετέχουν ως εισηγητές οι : κ. Εμμανουέλα Γιαννικάκη  Κοινωνική Λειτουργός του ΟΚΥΔΑΝ, με θέμα ομιλίας : “ οι τρεις γραμμές στη μάχη μας”  και ο κ. Εμμανουήλ Φιλανδαράκης  – Αστυνόμος Β΄, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, με θέμα : “Τρόποι αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών”.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση,« Γυναίκες που γίναν ένα με τη γη », από το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη.

Θ΄ ακολουθήσει κέρασμα από  τον “Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς”.

Οργάνωση : Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αγίου Νικολάου.

Συνδιοργανωτές : ΠΕΠΙΣ (Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας), ΟΚΥΔΑΝ, Τοπική Κοινότητα Κριτσάς, Πολιτιστικός Σύλλογος και Τμήμα Νέων Π.Σ Κριτσάς, Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαρδατίου – Ρούσας Λίμνης :“Ο Θύλακας”.

Η παράσταση: “Γυναίκες που γίναν ένα με τη Γη”

Η παράσταση αποτελείται από επτά λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου και αναφέρονται κυρίως στην περίοδο του 1940.  Την καταγραφή έχει κάνει η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη. Γυναίκες της γης, σημαδεμένες από τα στοιχεία της φύσης, την ανέχεια, τον πόλεμο, τον εμφύλιο την ξενιτιά και την απίστευτη σκληρότητα των αντρών. Μας μιλάνε για τη ζωή τους με λόγο απέριττο, αληθινό, για μια άλλη Ελλάδα που σχεδόν έχουμε ξεχάσει. Οι αγράμματες αυτές γυναίκες, μας μεταφέρουν το βίωμά τους με αξιοπρέπεια και πίστη για τη ζωή και κυρίως χωρίς εμπάθεια και μίσος. Αυτές οι γυναίκες έκαναν την πολύπαθη ζωή τους τραγούδι και η γνωριμία μας μαζί τους, μας αφήνει εν τέλει ένα αίσθημα αισιοδοξία!

Video παράστασης: Θοδωρής Παπαδουλάκης – Γιάννης Κρητικός
Θεατρική προσαρμογή κειμένων – ερμηνεία:Μαρινέλλα Βλαχάκη
Διασκευή δημοτικών τραγουδιών: Λεωνίδας Μαριδάκης
Τραγούδι:Λεωνίδας Μαριδάκης, Δανάη Μπότικ
Φωτογραφίες: Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Παραγωγή : Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos