Δωρεά πίνακα στη βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης
ο Αλέξανδρος Μαυρικάκης

Την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 στο χώρο της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» εντός του Δημοτικού Σχολείου  Ελούντας, σε πολύ στενό κύκλο ανθρώπων λόγω των υγειονομικών συνθηκών, ανάμεσα όμως σε πάμπολλα βιβλία, έλαβε χώρα μια λιτή συγκινητική τελετή:

Ο κ. Αλέξανδρος Μαυρικάκης, τ. Διοικητής Νοσοκομείων του Λασιθίου,  στη μνήμη του πατέρα του Στερεού Μαυρικάκη, ο οποίος καταγόταν από το Μαυρικιανό της Ελούντας, χάρισε στη Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» τον πίνακα ζωγραφικής του  με τίτλο «Σπιναλόγκα- Lasciate ogne speranza voi ch’ intrate» (λάδι και ακρυλικό με διαστάσεις 60Χ90).

Ο πίνακας προέρχεται από την ατομική έκθεση  ζωγραφικής του κ.  Μαυρικάκη, που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 15 Ιουνίου 2019 στο Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής  Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου. 

Ο δωρητής, αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Βιβλιοθήκης και τους ελάχιστους παρευρισκόμενους μίλησε για το ίδιο το έργο, τους λόγους της «μη φωτογραφικής απεικόνισης» του νησιού στον καμβά και αναφέρθηκε στην, κατά τον Δάντη, επιγραφή στην είσοδο της κόλασης: «Lasciate ogne speranza voi ch’ intrate («Αφήστε κάθε ελπίδα όσοι εδώ θα μπείτε)».

Δωρεά πίνακα στη βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης
Σπιναλόγκα- Lasciate ogne speranza voi ch’ intrate

Οι εκπρόσωποι της Βιβλιοθήκης Γιώργος Εμμ. Μαυρικάκης και Μαρίνα Γ. Φουντουλάκη ευχαριστώντας τον κ.  Μαυρικάκη,  του δώρισαν την πρώτη έκδοση της Βιβλιοθήκης  (επανέκδοση της Διατριβής του Ελβετού Οδοντιάτρου Ζουλιέν Γκριβέλ με τίτλο Η Νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον 20ο αι (Ελούντα 2003, επανέκδοση 2011). Ο Δρ Μανώλης Μακράκης, αφιέρωσε στον κ. Μαυρικάκη την επανέκδοση του βιβλίου του «Ελούντα, Η ιστορία της μέσα από την ιστορία της Κρήτης» (2020). Παρόντες η σύντροφος του δωρητού κ Κατερίνα Ασπραδάκη, ιατρός, οι διαχρονικοί Φίλοι της Βιβλιοθήκης Μανώλης Κλώντζας, ιατρός, τ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κρήτης και ο Κωστής Μαυρικάκης, Πολιτικός Μηχανικός-συγγραφέας με τον Ηρακλειώτη φίλο κ Ιδομενέα Μαρκάκη, επιχειρηματία.

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί από καρδιάς και αναζητεί πρωτότυπες ιδέες για την ανάδειξη και τη δημιουργική αξιοποίηση του έργου «Σπιναλόγκα», ώστε να γίνει «κτήμα» όλων των μικρών και μεγάλων Φίλων της. Να είναι αυτό το νέο απόκτημα μια ακόμη γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, στο χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου.

Στις φωτογραφίες ο πίνακας και στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ «Μανώλης Φουντουλάκης»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos