ΚνωσόςΦάκελο υποστήριξης για την ένταξη των μινωικών ανακτορικών κέντρων της Κρήτης στον κατάλογο μνημείων της Ουνέσκο, πρόκειται να προετοιμάσει ομάδα εργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλειου, που θα αποτελείται από παράγοντες, φορείς της Κρήτης αλλά και ειδικούς επιστήμονες αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες.

Η Ομάδα, της οποίας τα έξοδα θα καλύψει η Νομαρχία, θα καταρτίσει ένα πλήρη φάκελο που θα εξηγεί του λόγους που επιβάλλεται η παρουσία της Κνωσού στο χάρτη της Ουνέσκο.
Επίσης θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα Μινωικά Ανακτορικά Μνημεία της Κρήτης, τα οποία διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις και πληρούν τα κριτήρια επιλογής, για να ενταχθούν στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νομάρχη Ηρακλείου κ. Δημήτρη Σαρρή, παρουσιάστηκε το ιστορικό της υπόθεσης, την αλληλογραφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου με το Υπουργείο Πολιτισμού και πως προτάθηκε η σύσταση Επιτροπής Διεκδίκησης, για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση όλων των φορέων, της κυβέρνησης, επιστημόνων, των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της Κρήτης.
Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας αρχικά θα ασχοληθεί με τα Μινωικά Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Κνωσός, η Φαιστός και τα Μάλλια. Στη συνέχεια θα ασχοληθεί με τα υπόλοιπα μνημεία της Κρήτης, τα μεσαιωνικά κτίρια της Βενετοκρητικής Αναγέννησης, τα Μνημεία φυσικής κληρονομιάς αλλά και την προφορική κληρονομιά της Κρήτης, όπως είναι οι Μαντινάδες.
Πρόκειται να γίνει ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, στην Κρητική Εστία, όπου θα γίνει η σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη υποστήριξη της όλης προσπάθειας.
Τέλος, προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας, υπό τον Νομάρχη κ. Δημήτρη Σαρρή, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κ.κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, πρέσβης στην Ουνέσκο και Κουαχίρο Ματσούρα, πρόεδρος της Ουνέσκο.
Βλέπε προηγούμενο θέμα
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos