Εν Λασιθίω, η εκπαίδευση στην επαρχία Λασιθίου  τα έτη 1868-2019, παρουσίαση

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο « Ρέξ », στον Άγιο Νικόλαο το νέο βιβλίο του Μανόλη Κ. Μακράκη με τον τίτλο «Εν Λασιθίω». Το εν λόγω βιβλίο-πόνημα, το έβδομο του συγγραφέα, πραγματεύεται την ιστορία της εκπ/σης του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης από τη λήξη της επανάστασης του 1866 ως τις μέρες μας.

Είναι μια επιστημονική εργασία – μελέτη περίπτωσης της εκπαιδευτικής ιστορίας ενός  τόπου ορεινού, δυσπρόσιτου και απομονωμένου  και των επιπρόσθετων δυσχερειών στη διαβίωση κυρίως όμως στην εκπαίδευση που δημιουργεί αυτή η ιδιαιτερότητα. Το βιβλίο αποτελείται από 544 σελίδες και χαρακτηρίζεται από δύο ισχυρά τεκμήρια.

Τα αδημοσίευτα ιστορικά έγγραφα διαφορετικών αρχείων και το δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό. Ένας αμητός ιστορικών τεκμηρίων, από τα Αρχεία των Δημογεροντιών Λασιθίου & Ηρακλείου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το Αρχείο Α/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου και τα αρχεία των σχολείων της επαρχίας. Έγγραφα-τεκμήρια, πολύχρωμα, πολύτιμα και ανθεκτικά νήματα που υφαίνουν περίτεχνα τον καμβά της εκπαιδευτικής ιστορίας της επαρχίας Λασιθίου,  συνδυάζοντας και δένοντας τις μικρές ιστορίες των σχολείων του  με τη μεγάλη του νησιού και της χώρας μας.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελούμενο από 552  φωτογραφίες με εξαιρετικό ιστορικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον προσφέρεται αναντίρρητα για πολλαπλές αναγνώσεις. Στο πρώτο μέρος η εκπαίδευση στο Οροπέδιο μέσα από την ιστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη και στον Ελλαδικό χώρο.

Στο δεύτερο μέρος η πλούσια ιστορία των 15 σχολείων της επαρχίας Λασιθίου. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχές Ιανουαρίου, παρουσιάστηκε στις 29/1/2020 στο Ηράκλειο, και απέσπασε θετικότατες κριτικές.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

Μαυρικάκης Κωστής Πολιτικός Μηχανικός

Χρονάκης  Γιάννης, φιλόλογος

Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννάκη

Θα προβληθεί βίντεο με εικόνες από το βιβλίο και επιλεγμένη μουσική        

Η παρουσία σας θα είναι τιμή για  τον τόπο μας

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: