Η μνήμη του μέλλοντος, 74 χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε!
74 χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε!

Η ρήση «η ιστορία διδάσκει» έχει ως βάση της μια και μόνη προϋπόθεση, τη γνώση της, γιατί πως μπορεί να σε διδάξει όταν την αγνοείς; Στο πλαίσιο, λοιπόν της γνώσης της τοπικής ιστορίας η εκδήλωση «η μνήμη του μέλλοντος»

αποσκοπεί στην κινητοποίηση των πολιτών με αυτογνωσία και δύναμη απέναντι στο διογκούμενο νεοφασισμό.

14 Σεπτεμβρίου 1944 η Νεάπολη απελευθερώνεται από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, την επόμενη ημέρα σύσσωμος ο λαός του Απάνω Μεραμπέλλου κατακλύζει την κεντρική πλατεία για να πανηγυρίσει το γεγονός. Στο μπαλκόνι οι ηγέτες του ΕΑΜ με απόντα τον μόλις πριν λίγες ημέρες εκτελεσθέντα Ρούσο Κούνδουρο. Στο κτήριο της Λέσχης κυματίζουν οι συμμαχικές σημαίες, οι άνθρωποι τραγουδούν υπό τους ήχους της φιλαρμονικής! Η Νεάπολη κέντρο του αντιστασιακού αγώνα διατρανώνει την πίστη της στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Επώνυμοι και ανώνυμοι, άνθρωποι των γραμμάτων και του μόχθου συνέβαλαν καθοριστικά στην ήττα του φασισμού- ναζισμού σ’ εκείνα τα δίσεκτα χρόνια. Άνθρωποι που ποτέ δε ζήτησαν ανταλλάγματα και δεν εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους σ’ εκείνο τον αγώνα. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους τιμήσουμε, όχι γιατί το έχουν ανάγκη, αλλά γιατί σήμερα παρά ποτέ το παράδειγμά τους είναι αναγκαίο!

Ο φασισμός δυστυχώς δεν πέθανε τότε. Εξακολουθεί να εμφανίζεται απειλητικά με διάφορες μορφές σε ολόκληρη την Ευρώπη κι εμείς έχουμε χρέος να τον αντιπαλεύουμε διαρκώς…

Συνοδοιπόροι μας, το Σάββατο 25 Αυγούστου, ώρα 19.30, στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, ο νέος ιστορικός και μέλος του ΔΣ κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκης και ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών κ. Αριστομένης Συγγελάκης.

Μια βραδιά μνήμης και γνώσης, συγκίνησης και προοπτικής, ένας συνδυασμός παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos