Κνωσός Στα πλαίσια του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο δήμος Νεάπολης και το Κέντρο Έρευνας και Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμ: «Από την τέχνη της ομορφιάς – 4.000 χρόνια γυναικείου καλλωπισμού». Κύριες ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η κα. Βάσω Ζωγραφάκη, αρχαιολόγος, με θέμα «Η γυναίκα στην Κρήτη της Μινωικής Εποχής- Ένδυση-Καλλωπισμός», καθώς και η κα. Νίκη Λάκα, καθηγήτρια κομμωτικής, με θέμα «Ο κομμωτής ήταν πάντα εδώ».
 
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κινηματογράφου Νεάπολης στις 19:00 μ.μ.
 
Για την αποψινή εκδήλωση μίλησε στον Γιώργο Τουτουδάκη και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές» ο φιλόλογος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού κ. Γιάννης Χρονάης.
 
Ο κ. Χρονάκης ανέφερε ότι με αφορμή τη γιορτής της γυναίκας το Κέντρο προχώρησε σ αυτήν την εκδήλωση. «η γυναίκα είναι συνώνυμο υπέρτατων αξιών όπως είναι η ειρήνη, η αδελφότητα, η ισότητα, η κοινοκτημοσύνη και αξίζει τον κόπο να της αφιερώσουμε πάνω από μία ημέρα. Περιλαμβάνει δύο εισηγήσεις, μία από την αρχαιολόγο κα. Βάσω Ζωγραφάκη και αναφέρεται στη γυναίκα της Κρήτης της Μινωικής Εποχής- Ένδυση-Καλλωπισμός».
 
Σημείωσε δε ότι δεν είναι σκοπός ο ανταγωνισμός μεταξύ της μινωικής γυναίκας με τη σύγχρονη. «το πλήθος των κομμώσεων της μινωίτισσας ανταγωνίζεται τη σύγχρονη Παριζιάνα, πολύ πιθανόν να την ξεπερνάει. Οι μινωίτισσες είχαν περισσότερα είδη κομμώσεων από τις σημερινές παριζιάνες» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Η δεύτερη εισήγηση αφορά στο θέμα «ο κομμωτής ήταν πάντα εδώ» με την καθηγήτρια κομμωτικής κα. Νίκη Λάκα, η οποία θα παρουσιάσει «διαχρονικά τις κομμώσεις από τη μινωική Κρήτη έως και σήμερα.
 
Ο κ. Χρονάκης θέλησε – απολογητικά- να εξηγήσει γιατί το Κέντρο ασχολήθηκε με το θέμα της κώμης αφού τη σύγχρονη γυναίκα ταλανίζουν προβλήματα όπως είναι η ανεργία, το εμπόριο λευκής σαρκός κ.ά.
 
«Θέλω να σας πω ότι το μαλλί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στο μύθο και στη λογοτεχνία και στην ιστορία του πολιτισμού. Σας υπενθυμίζω το μύθο Σαμψών και Δαλιδά, στην αρχαιότητα που κατέθεταν τα μαλλιά στους τάφους των προσφιλών προσώπων όταν πέθαναν, θέλοντας έτσι να δηλώσουν το μέγεθος του πόνου τους, όπου κατέθεταν την ομορφιά τους. Υπενθυμίζω ότι και σήμερα τα αφήνουμε ατημέλητα.
 
Πόση έμφαση δίνουμε στο ηδυπαθές νυφικό χτένισμα με ξεχωριστό χαρακτήρα κα ξεχωριστή τεχνική. Οι χίπις, ένα από τα χαρακτηριστικά τους ήταν το ατημέλητο μαλλί, όπως αντίστοιχα των πανκ σήμερα, οι οποίοι εκφράζουν την επιθετικότητα τους  και την αμφισβήτηση της κοινωνίας. Επίσης όταν θέλουμε να στερήσουμε την τιμή από κάποιον, τον κουρεύαμε με την ψιλή μηχανή παλιότερα και σήμερα τα βλέπουμε στις τηλεοπτικές σειρές, όπως και στο στρατό. (θα σε κουρέψω με την ψιλή, είναι στέρηση της προσωπικότητας). Όλα αυτά λοιπόν μας οδήγησαν, με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας, η οποία είναι συνώνυμο του καλλωπισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια, να ογανώσουμε αυτή την εκδήλωση».
 
Τα μελλοντικά σχέδια του Κέντρου Έρευνας και Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού
 
«Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και πάλι στις δημιουργίες Κρητών. Ενδεικτικά θα αναφέρω μία ημερίδα που θα κάνουμε για τη Λιλή Ζωγράφου σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικού Πολιτισμού. Επίσης θα παρουσιαστούν θέματα ή και βιβλία που έχουν κρήτες δημιουργούς ή που αναφέρονται στον κρητικό πολιτισμό» σημείωσε ο κ. Χουρδάκης.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos