Άγιος Γεώργιος, πολιούχος Ιεράπετρας, η λιτανεία
Άγιος Γεώργιος, πολιούχος Ιεράπετρας, η λιτανεία

Mε περισσή λαμπρότητα, κατάνυξη και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Τετάρτη 23 Απριλίου ο παλαιός και περικαλλής Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως της Ιεράπετρας.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής στον κατάμεστο από πιστούς πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της πόλεως, ενώ ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβε μέρος σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος με λόγο πατερικό, ζωντανό και απλό αναφέρθηκε στο συναξάριο του εορταζομένου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, επισημαίνοντας ότι με το θαυμαστό μαρτύριό του και το γενναίο φρόνημά του έγινε μιμητής του Πάθους του Κυρίου της δόξης και συντέλεσε στη διάδοση και στη στερέωση της αληθινής πίστεως των διωκομένων χριστιανών κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο πήρε τη θέση του μαρτύριου του αίματος των πρώτων χριστιανών και χαρακτηρίζει τον αληθινό χριστιανό.
Τέλος, επικαλέσθηκε τη χάρη και τη βοήθεια του Αναστάντος Κυρίου, της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων με προεξάρχοντα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Θαυματουργό, ο οποίος, ως πολιούχος της Ιεράπετρας αποτελεί τον προστάτη, τον φρουρό, τον έφορο και τον ιατρό των κατοίκων της πόλεως και των απανταχού Ιεραπετριτών.
Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Την πομπή έλαβαν μέρος ο Ιερός Κλήρος, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και εκατοντάδες Ιεραπετριτών που τίμησαν τον πολιούχο και προστάτη τους Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο.
Στην πανήγυρη παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβ. και πρ. Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελαγία Πετράκη και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου, οι Βουλευτές του Νομού Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης και Κ. Δερμιτζάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Ευρωβουλευτής κ. Γ. Χατζημαρκάκης, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Περάκης, ο Λιμενάρχης Πλωτάρχης κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πλήθος πιστών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos