επιτάφιος
επιτάφιος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορία στο ανοιξιάτικο οροπέδιο του Λιμνάκαρου και συμμετέχει στον στολισμό και περιφορά του Επιτάφιου το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, στο μικρό γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος.

Η πεζοπορία μας ξεκινά από το οροπέδιο Λασιθίου, από το χωριό Αβρακόντε περίπου στις 11:30 το πρωί και μετά από ανηφορική αρχικά πορεία για μια περίπου ώρα, πάνω στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 αντικρίζουμε από ψηλά το καταπράσινο αυτή την εποχή οροπέδιο Λιμνάκαρου.

Άγιο Πνεύμα
Άγιο Πνεύμα

Συνεχίζουμε κατηφορικά μέχρι το πετρόκτιστο δίκλιτο εκκλησάκι, που βρίσκεται στο κέντρο του μικρού οροπεδίου, που περιτριγυρίζεται από τις ψηλές κορφές της Δίκτης. Εκεί έχει καθιερωθεί να συγκεντρώνονται πιστοί από τη γύρω περιοχή και πεζοπόροι από διάφορους ορειβατικούς συλλόγους για να παρακολουθήσουν μέσα σε κατανυχτική ατμόσφαιρα την ακολουθία της Μ. Παρασκευής και τα πατροπαράδοτα έθιμα (στολισμός στου Επιτάφιου με αγριολούλουδα, εγκώμια, περιφορά Επιταφίου ανάμεσα στα λουλουδιασμένα χωράφια). Μετά το τέλος της λειτουργίας ο Ε.Ο.Σ Λασιθίου προσφέρει σε όσους συμμετέχουν νηστίσιμα κεράσματα. Επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας από το μονοπάτι Ε4, στις 15:30-16:00.

οροπέδιο Λιμνάκαρου
οροπέδιο Λιμνάκαρου

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23), την Μ. Παρασκευή το πρωί στις 09:30. Η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα, με στάση μισής ώρας στους Ποτάμους για καφέ.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας & Αντρέας Λουκάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos