Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
από το φεστιβάλ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στον μοναδικής ενέργειας υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Η Πάτμος, πυρήνας πνευματικής αναγέννησης αποτέλεσε το μέρος όπου συντελεστές και θεατές μοιράστηκαν Πνευματικότητα και Αλήθεια μέσω της Μουσικής. Αυτός ο τόπος με τη βαθιά θρησκευτική και μυστικιστική ατμόσφαιρα αποκαλύπτει πάντα τα βαθύτερα συναισθήματα των κατοίκων και επισκεπτών!

Το τριήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε στις 27, 28 και 29 Αυγούστου με ποικιλία μουσικών έργων. Η έναρξη της πρώτης ημέρας με το εξαιρετικό έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή “Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων”, απογειώθηκε με την μαγευτική φωνή της σπουδαίας υψιφώνου Σόνιας Θεοδωρίδου και με την λιτή και καθηλωτική αφήγηση του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Κοτσάνη, με την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης με μουσική διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου και την Ορχήστρα Μόμπιλε σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη.

Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Θεόδωρου Ορφανίδη “200 χρόνια / Προσμένοντας τη Νίκη…”  το οποίο εξύμνησε την πνευματική επανάσταση μέσα από την παράδοση και τη θρησκεία. Ήταν ένα αμιγώς λυρικό έργο γεμάτο εσωστρέφεια, με σπαράγματα κειμένων – από τον Διονύσιο Σολωμό, τον Στρατηγό Μακρυγιάννη και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη- που καθήλωσε τους θεατές.

Στη λήξη της τριήμερης γιορτής της “Πνευματικότητας της Μουσικής” η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, μία από τις καλύτερες ελληνικές χορωδίες, με τη μουσική διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου τραγούδησε και ταξίδεψε το κοινό στα μονοπάτια της βυζαντινής και δυτικής μουσικής, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα για φέτος.

Η παρουσία της συζύγου του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή, κ. Αιμιλίας Κουγιουμτζή και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης αποτελεί σίγουρα μεγάλη τιμή για τους συντελεστές και το κοινό που παρακολούθησε το Φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Θεόδωρος Ορφανίδης αναφέρει: “Mε την τεράστια επιτυχία του 19ου Φ.Θ.Μ Πάτμου, φάνηκε πως ο κόσμος που αγκάλιασε το Φεστιβάλ μας και το έκανε δικό του, διψά για περισσότερη Πνευματικότητα, για περισσότερη Μουσική, για περισσότερη Ουσία και Αλήθεια, σε μία καθημερινότητα που τον στενοχωρεί και τον μπερδεύει. Θερμές ευχαριστίες στους εκατοντάδες φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Είστε ο λόγος που κάνουμε Πολιτισμό!”

Ο κ. Νίκος Κουτούζος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, βαθιά συγκινημένος από τις κατανυκτικές μελωδίες που ακούστηκαν τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ, δηλώνει πως πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι επισκέπτες του νησιού να αγκαλιάσουν το φεστιβάλ ακόμη περισσότερο και οι κάτοικοι της Πάτμου να εμπλακούν σε παράλληλες δράσεις που θα σχεδιαστούν αποκλειστικά για εκείνους. “Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε!”

Το φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στρατηγικοί εταίροι ήταν ο Δήμος Πάτμου και η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου. Χορηγοί της Διοργάνωσης ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ και η Blue Star Ferries. To 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου τέλεσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΕΟΤ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos