Γιάννης Μόραλης Τον σημαντικό έλληνα ζωγράφο Γιάννη Μόραλη επέλεξε να παρουσιάσει η εκπομπή «Μονόγραμμα» την Τρίτη 27 Ιουνίου, όπου πρόκειται να προβληθεί – σε δύο μέρη – η αυτοβιογραφική ταινία του Γιάννη Μόραλη. Είναι ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο για τη ζωή και το έργο του που γυρίστηκε το 1988 και παρουσιάζεται σε ανάπλαση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννησή του.

 
Η ζωή του ζωγράφου είναι μία ζωή αφιερωμένη στην τέχνη χωρίς συμβιβασμούς. Το έργο του, πέρα από την αναγνωρισμένη αισθητική του αξία, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωγραφική, όπως άλλωστε κι όλες οι τέχνες, δεν είναι θόρυβος και μανιφέστα, λλά αφοσίωση και συνείδηση ευθύνης του δημιουργού.
 
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Αρτα το 1916, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ. ) και στη συνέχεια στη Ρώμη και στο Παρίσι.
 
Εξελέγη καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. το 1947, μόλις σε ηλικία 31 ετών και επί 35 χρόνια μύησε στη τέχνη γενιές ζωγράφων, οι οποίοι τον αποκαλούν – ακόμη και σήμερα – Δάσκαλο.
 
Το αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη θα προβληθεί από τον πρώτο κρατικό κανάλι (ΕΤ1) σε δύο μέρη:
  • α’ μέρος: Τρίτη 27 Ιουνίου,  ώρα 20:00
  • β’ μέρος: Τρίτη 4 Ιουλίου, ώρα 20:00
Print Friendly, PDF & Email

Από manos